Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У "Регіонах" думають заборонити іноземцям фінансувати "підготовку революцій"

Четвер, 21 квітня 2011, 10:07

У Партії регіонів приступили до розробки законопроекту, який покликаний забезпечити контроль за фінансуванням громадських організацій в Україні.

Як пише "Комерсант-Україна", "регіонали" хочуть передбачити в ньому норму про те, що такі організації можуть існувати лише за кошти українських громадян.

Як розповіло газеті джерело у фракції Партії регіонів, ідея підготувати проект закону, який встановлює контроль над фінансуванням українських громадських організацій іноземними донорами, виникла в керівництві партії два тижні тому, а вже на початку цього тижня питання обговорювалося на закритому засіданні фракції.

Нещодавно голова фракції Олександр Єфремов заявив, що "зовнішні інвестори", одним із яких нібито є американський фінансист Джордж Сорос, виділили кошти на підготовку людей для реалізації в Україні проектів "за варіантом Північної Африки".

Заступник голови фракції ПР Вадим Колесниченко підтвердив, що в Партії регіонів готові обмежити умови фінансування громадських організацій.

"Ми створили неформальну робочу групу, яка працюватиме над цим питанням. Ми з Єфремовим обговорювали цю тему й зараз готуємо варіанти вирішення наявної проблеми. А вона полягає в тому, що ми повинні чітко знати, на які цілі витрачаються гроші іноземних держав на території нашої країни", - заявив він.

За словами Колесніченка, у законопроекті в першу чергу необхідно буде передбачити врегулювання порядку отримання грантів громадськими організаціями.

"Завдання поставлено: ми повинні чітко реагувати на питання боротьби з екстремізмом і діяльність, спрямовану проти чинної влади. Якщо гроші йдуть на благодійність, вони повинні йти на благодійність або на інші демократичні інституції, а не на підготовку революцій", - заявив він.

Колесніченко зазначив, що при розробці законопроекту в Партії регіонів урахують досвід країн Євросоюзу та Росії.

У Партії регіонів розглядається варіант, відповідно до якого фінансувати діяльність організацій зможуть тільки громадяни України.

"У деяких країнах громадські організації фінансуються винятково громадянами своєї країни, оскільки найчастіше є спокуса для іноземних держав і фондів спрацювати за таким принципом: хто замовляє музику, той вибачте, дівчину й танцює", - заявила Олена Бондаренко.

Проте вона наголосила, що це не єдиний обговорюваний варіант фінансування й до підсумків дискусії з цього питання "ще далеко".

Зараз діяльність громадських організацій в Україні регулюється законом "Про об'єднання громадян" від 16 червня 1992 року. Згідно зі ст. 22 закону, лише політичні партії не мають права отримувати гроші від іноземних держав, міжнародних організацій та іноземних громадян.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування