Китайську гречку купили втридорога і без тендеру?

Субота, 7 травня 2011, 15:00

Народний депутат Володимир Ар'єв стверджує, що уряд закупив гречану крупу в Китаї за ціною, яка в 2,5 рази перевищує стандартну її вартість.

При цьому компанія "Хліб Інвестбуд", через яку держава здійснила закупівлю, була обрана без будь-якого тендеру, заявив депутат у коментарі "Дзеркалу тижня. Україна".

Як розповів Ар'єв, у відповідь на його депутатський запит у Державній продовольчо-зерновій корпорації України повідомили, що "ціна однієї тонни товару становить 1750 доларів на умовах CIF (Одеса), тобто ціна в Одесі - 14 тисяч гривень за тонну".

При цьому, зазначає депутат, професіонали, які працюють на зерновому ринку, відзначають, що це надто дорого. За його словами, максимальною ціною для постачання китайської гречки в Україну фахівці називають не більше 700 доларів.

"Тобто ціна в 1750 доларів абсолютно неадекватна і значно завищена. Абсолютно не зрозуміло, на що пішли ще 1000 доларів", - підкреслює народний депутат.

"Тим більше не зрозуміло, навіщо закуповувалася ця гречка в Китаї, якщо вона виявилася дорожчою, ніж українська", - запитує він.

Крім того, у своїй відповіді ДПЗКУ відзначає, що після транспортування в регіони першої партії гречки, що прибула напередодні до Одеси, її ціна при продажу в роздробі буде враховувати "мінімальні фіксовані торговельні націнки з урахуванням витрат на розмитнення і доставку".

Раніше Верховна Рада спеціально під закупівлю китайської гречки скасувала мито на її імпорт, встановивши його на рівні 0%.

"Тобто, виходить, що в ДПЗКУ цим хочуть виправдати необгрунтовано високу ціну гречки. Адже, як розповіли в уряді, її будуть продавати населенню по 19 гривень за кілограм, а не по 14 гривень, як анонсувалося раніше", - обурюється народний депутат.

Крім того, розповідає Ар'єв, у своєму запиті він просив розкрити інформацію про проведені тендери. Так, за версією ДПЗКУ, після "попереднього моніторингу зернового ринку України на предмет визначення контрагента для негайних постачань гречаної крупи з Китаю", була вибрана компанія "Хліб Інвестбуд".

Обгрунтуванням для такого вибору у відомстві називають те, що вона "найбільш оперативно змогла б здійснити закупівлю" і раніше вже "підтвердила свої можливості успішним виконанням аналогічних контрактів". Ще одним "плюсом" в ДПЗКУ порахували державну частку власності в компанії, що має "забезпечити додаткові гарантії поставок гречки в Україні".

"Таким чином, з тієї інформації, яку вони мені надали, випливає, що ніякого тендеру фактично проведено не було, і "Хліб Інвестбуд" був обраний просто тому, що він такий хороший", - обурюється Ар'єв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...