Квоти на цукор отримали заводи регіоналів та знайомого Іванющенка

Вівторок, 19 липня 2011, 11:54

Дві з чотирьох компаній, які отримали квоти на пільговий імпорт цукру-сирцю, належать представникам Партії регіонів.

Про це йдеться в розслідуванні видання Kyivpost .

За повідомленням Мінекономіки, отримувачами ліцензій на період з 7 квітня до 7 липня цього року стали чотири компанії: "Продінвест", "Агромаркетінвест", "Євросервіс Енд Трейд" і "Норіус Компані".

"Проднівест" і "Агромаркетінвест" пов'язані з братами Валерієм та Юрієм Келестинами.

Перший є нардепом-"регіоналом", а другий керує сімейним бізнесом, у який, зокрема, входять два цукрових заводи — Володимир-Волинський і Горохівський цукрові заводи.

Двом щасливим володарям ліцензій на пільговий імпорт цукру — "Євросервіс Енд Трейд" і "Норіус Компані" — допомагає домовитись за переробку ввезеного в Україну цукру-сирцю працівник компанії "Федкомінвест-Україна", кінцевим власником якої є російський бізнесмен Олексій Федоричєв

"Федкомінвест-Україна" в кінці минулого року був фігурантом іншого агро-скандалу. За інформацією "Української правди", Українська православна церква Московського патріархату клопотала перед прем'єром Миколою Азаровим про отримання компанією "Федкомінвест-Україна" квот на експорт зерна під час мораторію на його експорт.

Цікаво, що кінцевий власник даної компанії Федоричєв опосередковано пов'язаний з відомим нардепом-регіоналом Юрієм Іванющенком.

Раніше газета "Сегодня" писала, що син Іванющенка Арсен грав у молодіжній команді футбольного клубу "Монако", який частково спонсорується цим російським олігархом, зазначає видання.

Іванющенка підозрюють в тому, що він має стосунок до скандально відомої компанії "ХлібІнвестБуд", яка отримала непропорційну кількість квот на експорт зерна від уряду за схемою і яку учасники ринку вважають непрозорою. Сам Іванющенко завжди спростовував цю інформацію.

Цукрові ліцензії компанії отримали після того, як у лютому цього року Кабмін змінив порядок надання ліцензій для імпорту цукру-сирцю з тростини за пільговим 2-процентним ввізним тарифом. Вигода цієї ліцензії у тому, що звичайний ввізний тариф на цукор-сирець становить 50%.

Крім створення додаткових перепон для бізнесу, нові ліцензійні вимоги ідуть всупереч домовленостям України в рамках Світової організації торгівлі (СОТ), до якої Україна приєдналася в 2008 році.

Експерти ринку говорять, що не знають тих чотирьох компаній, які в результаті відбору отримали ліцензії, і без вагань назвали факт отримання ними ліцензій на пільговий імпорт цукру непрозорим.

"Це зробили під своїх, щоб там не було нікого зайвого", — сказав директор консалтингової компанії ААА Сергій Наливка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування