Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Профспілкових "вождів" підозрюють у незаконному відчуженні

Середа, 14 вересня 2011, 12:03

Усі договори про відчуження майна, яке було в управлінні Федерації профспілок, будуть оскаржені в судах, а саме майно – повернуте в держвласність.

Про це заявив заступник генпрокурора Михайло Гаврилюк в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

Він зазначив, що з 2005 року прокуратура перешкоджає "незаконному відчуженню майна" Федерації профспілок, а в травні цього року почала перевірки діяльності ФПУ після численних звернень від нардепів, громадськості та контролюючих органів "про те, що керівництво Федерації активізувало спроби відчуження майна".

Гаврилюк сказав, що було порушено 35 кримінальних справ, органи прокуратури подали 147 позовів про повернення 45 об'єктів вартістю близько 78 млн грн і земельних ділянок площею понад 34 га, "незаконно виведених із державної власності".

"Число цих позовів постійно зростає. Найбільше їх подано в Криму – 65, в Одеській області – 24, а також у Київській області й Києві – 18. Ще 5 позовів ми готуємо до передачі до суду. Крім цього, органи прокуратури запобігли відчуженню 25 об'єктів загальною вартістю більше 1,5 млрд грн, яке здійснювалося під виглядом укладання інвестиційних договорів", - сказав заступник генпрокурора. 

Він спростував твердження голови ФПУ Василя Хари, що після його призначення головою федерації в 2008 році жоден квадратний метр корисної площі не був відданий: "Тільки в травні поточного року президія ФПУ ухвалила рішення про відчуження понад 40 об'єктів".

Коментуючи заяву ФПУ про те, що прокуратура систематично перешкоджає діяльності федерації, а також судовий позов, нібито поданий на генпрокурора, Гаврилюк сказав: "Наскільки мені відомо, до суду цей позов ще не надійшов".

"Керівництво профспілок робить вигляд, що не помічає існування законів, які забороняють йому відчужувати майно", - обурився він, перелічивши нормативні акти й судові рішення, якими визначено, що майно профспілок є держвласністю.

Крім того, сказав Гаврилюк, у 2007 році Верховна Рада прийняла мораторій на відчуження майна ФПУ й ухвалила провести його інвентаризацію, але "це розпорядження так і не було виконано, оскільки профспілки перешкоджали інвентаризації".

"Усі виступи, мітинги й пікети профспілок нас не зупинять. Усі без винятку договори, укладені на відчуження майна, будуть оскаржені в судовому порядку, а майно повернуте державі", - заявив заступник генпрокурора.

"Фактично Генпрокуратура змушена захищати права 5 млн членів профспілок від зазіхань 77 їхніх вождів, які складають президію ФПУ", - додав він.

За словами Гаврилюка, у багатьох справах "виявлена зацікавленість або участь перших осіб Федерації – і це лише вершина айсберга".

"Генпрокуратура обов'язково перевірить порядок ціноутворення при продажі профспілкових путівок через посередницькі структури. Думаю, керівникам ФПУ зрозуміло, про що йдеться", - заявив він.

Але на запитання про можливі санкції до керівників ФПУ відповів, що "питання поки не ставиться так", але може бути порушене у випадку, якщо їх провину доведуть.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:29
Чи є пріоритети в обмінах? Відповідаємо на поширені запитання щодо полонених військових
09:26
Столтенберг: Не можна допустити залежності від Китаю, як це раніше було з Росією
09:24
Ексміністр оборони Британії розкритикував слабке лідерство Шольца у контексті війни
09:17
Ціни на нафту збільшилися на тлі оптимістичних прогнозів зростання економіки США
09:04
"Російська мова належить Кремлю" – Олександр Іванов про те, чому треба переходити на українську
08:54
Британський корабель відбив ракетну атаку хуситів в Аденській затоці
08:50
ЗСУ відвели танки "Абрамс" з фронту через загрозу російських безпілотників – AP
08:43
У польському Щецині зіткнулися британські військові машини, поранені 5 солдатів
08:41
Росіяни влучили в торговий центр і дитсадок на Херсонщині: поранили 6 людей
08:29
"Двійник", "Матрьошка", Portal Combat: які спецоперації проти України РФ проводить за кордоном
Усі новини...