Клінтон обережніше повчила Грищенка демократії в обмін на уран

Вівторок, 27 вересня 2011, 12:59

Держсекретар Гілларі Клінтон дещо змінила думку щодо ситуації з демократією в Україні.

Такий висновок можна зробити з її заяви під час підписання разом із міністром закордонних справ Костянтином Грищенком Меморандуму про взаєморозуміння у галузі ядерної безпеки у Нью-Йорку.

"Цього року Україна відзначила 20-ту річницю незалежності, це дає нам можливість звернути увагу на інший ключовий аспект стратегічного партнерства наших націй, нашу спільну відданість демократії", - сказала Клінтон.

"Було непросто побудувати сильну демократію після розвалу Радянського Союзу, але Україна досягла значних успіхів. Як ми знаємо, демократії будуються на системі стримувань та противаг, справедливих і неупереджених інституціях, судової незалежності, дієвому виборчому законі та на незалежних ЗМІ і громадянському суспільстві", - зазначила Клінтон.

"Ми віримо, що Україна перебуває на шляху досягнення цієї мети і ми закликаємо її продовжити просування вперед. Ми дуже віддані продовженню демократичного прогресу в Україні", - додала Держсекретар.

Вона також наголосила, що український уряд повинен діяти у ключі демократичних цінностей та законів.

"І тому дуже важливо, щоб уряд уникав будь-яких дій, які могли б підірвати демократію та верховенство права, або участь у політичній діяльності, або конкуренцію. Ми віримо, що Україна стоїть на порозі досягнення стабільної функціонуючої демократії, яка сприятиме її процвітанню і безпеці, зміцнить її відносини з її партнерами та сусідами і надасть більше можливостей українським громадянам", - підкреслила вона.

Як відомо, два тижні тому Клінтон писала листа президенту Віктору Януковичу, в якому висловлювала стурбованість щодо стану демократії в Україні. При цьому особливу увагу вона приділяла арешту Юлії Тимошенко.

Раніше вже передбачалося, що США можуть закрити очі на ситуацію в Україні в обмін на виконання угоди по високозбагаченому урану, оскільки для президента США Барака Обами тема є актуальною у світлі майбутніх виборів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування