Опозицію просять заборонити тримати активістів під вартою понад 3 доби

Четвер, 27 жовтня 2011, 12:22

Активісти "податкового майдану" вимагають від Верховної Ради скасувати деякі норми Кримінально-процесуального кодексу.

Вони стверджують, що правоохоронці зловживають можливістю продовжувати термін затримання особи для її ідентифікації.

Як сказав координатор руху "Спільна справа" Олександр Данилюк радіо "Свобода", так чинять із колишніми учасниками акції протесту проти ухвалення Податкового кодексу, яких обвинувачують у пошкодженні тротуарної плитки на Майдані незалежності у Києві.

Зокрема, вже понад тиждень перебуває за ґратами активіст "податкового Майдану" Віталій Грузинов, зазначив Данилюк. (У четвер суд має розглянути подання слідчого щодо арешту.)

Данилюк попросив Конституційний Суд роз’яснити, чи відповідає Конституції стаття Кримінально-процесуального кодексу, яка дозволяє подовжувати затримання громадян понад 72 години.

"У статті 29 Конституції чітко зазначено, що будь-яке затримання, довше ніж на 72 години, можливе лише за умови наявності постанови про взяття під варту", - нагадав активіст.  

Данилюк повідомив, що фахівці з права, які беруть участь у роботі "Спільної справи", розробили законопроект, що передбачає скасування згаданої норми КПК.
 
"Швидшим є шлях скасування Верховною Радою цієї норми, тому ми надіслали низці опозиційних депутатів створений нами законопроект із проханням його зареєструвати і проголосувати за нього", - повідомив він.

За даними Данилюка, опозиційні депутати, які вже вивчили законопроект, його підтримують і наступного пленарного тижня можуть зареєструвати у ВР.

Однак у парламентській більшості не налаштовані підтримувати громадську ініціативу, принаймні до роз’яснення КС, сказав "регіонал" Вадим Колесніченко.

"Питання про те, щоб не затримувати довше ніж на 3 доби, – суперечливе. Адже якщо в нас є вбивця, якому не встигли висунути обвинувачення, що його – відпускати? Треба ж думати не про Данилюка, а про ситуацію з правоохоронними органами у державі", - сказав він.

"Ми повинні, звісно, законодавство лібералізувати, але ж не на стільки, щоб бандити гуляли. Будь-який законопроект слід вивчати на відповідність ситуації. У нас є об’єктивні обставини і об’єктивне життя, і рівень правової свідомості громадян відповідний", - зазначив "регіонал".
А НУНСівець Олесь Доній наголосив, що порушення Конституції слід ліквідувати.
 
За його словами, що довше правоохоронні органи "мають право утримувати в КПЗ, то більша можливість тиску з боку правоохоронців на затриманих".

"Якщо є переконання, що затриманий убивця, то йому, звичайно, треба висунути обвинувачення досить швидко, а не вибивати свідчення", - вважає Доній.
 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...