Україна продовжує наполягати на пункті про членство в ЄС - постпред

Понеділок, 14 листопада 2011, 17:43

Інформація про те, що українська сторона відмовилася домагатися фіксації перспективи членства в Угоді про асоціацію з Євросоюзом, не відповідає дійсності.

Про це заявив представник України при Європейському союзі Костянтин Єлісєєв, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Після того, як про закінчення переговорів щодо Угоди про асоціацію, які пройшли минулої п'ятниці в Брюсселі, і про те, що невирішеним залишається одне питання - питання перспективи членства - заявив прем'єр Микола Азаров, нічого не змінилося", - зазначив постпред.

"Інформація, опублікована в "Комерсанті" і поширена деякими ЗМІ, дійсності не відповідає. Це - абсолютна неправда", - заявив він понеділок у Брюсселі.

За словами Єлісєєва, питання формулювання перспективи членства та її фіксація в Угоді про асоціацію є політичним питанням, "яка вимагає рішення на високому політичному рівні".

"Про це сказали як українська, так і європейська сторони в своїх офіційних повідомленнях по закінченні переговорів", - нагадав український дипломат.

Єлісєєв пояснив, що питання перспективи членства не вирішується на рівні глав делегацій, тому що він "виходить за рамки мандата, наданого главам делегацій як ЄС, так і Україна".

Крім того, він підкреслив, що не відповідає дійсності інформація з цього ж питання і про те, що Київ пішов на поступки Брюсселю.

"Ні про які поступки мова не йшла. Була чітко зафіксована позиція української сторони про те, що ми хотіли б перспективу членства зафіксувати і позиція ЄС про те, що на рівні глав делегацій це питання вирішити неможливо", - пояснив постпред.

Також не точною є інформація і в частині терміну дії Угоди.

"Ми знайшли компроміс, але те, що опубліковано, також не зовсім відповідає дійсності. Компроміс полягає в тому, що термін дії не обмежений, але через п'ять років, після того, як документ набере чинності років, Угода буде переглянута або через будь-який інший проміжок часу за обопільною згодою сторін", - повідомив Єлісєєв.

Як відомо, раніше "Комерсант-Україна" повідомив, Київ прийняв рішення не фіксувати пункт про європейську перспективу Україні документально у відповідних нормах преамбули Угоди про асоціацію.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування