Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна "дружитиме" з Митним союзом лише у випадку вигоди

Четвер, 29 грудня 2011, 09:26

Модель взаємодії України з Митним союзом у форматі "3+1" має, в першу чергу, базуватися на основі принципів прагматизму й взаємовигідної співпраці.

Про це заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Якщо ми говоримо про економіку, то, переконаний, завжди можна знайти таку компромісну формулу, яка б задовольняла й тих у МС, хто виступає з позицій захисту внутрішнього ринку, і наших експортерів, які бажають на цьому ринку працювати", - сказав Грищенко.

Він зазначив, що українська продукція затребувана в Росії, Казахстані й Білорусі.

"Якщо не політизувати питання, то й карамель, і верстати, і труби, і інші товари й далі будуть знаходити попит у країнах Митного союзу, приносячи користь, а не шкоду їх народним господарствам", - зазначив голова МЗС.

"Головне – утримуватися від спокуси використовувати, часто собі на шкоду, тарифні й нетарифні обмеження на імпорт для спроб вплинути на геополітичний вибір сусіда", - підкреслив Грищенко.

На запитання з приводу закликів брати участь у Євразійському союзі, він відповів:

"Стратегічний курс розвитку країни і її зовнішньої політики, заснований на широкому суспільному консенсусі, визначено, – і все, що суперечить йому, не може розглядатися всерйоз".

Разом із тим, міністр зазначив, що на частку країн-членів МС, які планують створювати Євразійський союз, припадає приблизно такий же обсяг української торгівлі, як і на частку всіх 27 країн-членів ЄС.

"Тому ми шукаємо, і будемо продовжувати шукати прийнятну формулу взаємодії з цим об'єднанням заради відстоювання інтересів українських експортерів", - сказав Грищенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...