Медіа-профспілка закликає заборонити безпідставні обшуки та виїмки

Вівторок, 10 січня 2012, 11:57

Незалежна медіа-профспілка України закликає депутатів підтримати законопроект, спрямований на захист джерел інформації.

Про це йдеться у прес-релізі організації.

За її даними, 12 січня планується розглянути в першому читанні проекту закону "Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо забезпечення права журналістів на захист джерел інформації)", ініційований Київською незалежною медіа-профспілкою.

Незалежна медіа-профспілка України закликає народних депутатів підтримати його.

НМПУ зазначає, що часом журналісти зазнають безпідставних атак з боку правоохоронних органів з вимогою надати свої джерела інформації.

"Були випадки, коли міліція проводила незаконні обшуки у приватних помешканнях журналістів і вилучала техніку, на якій працюють журналісти", - зазначає організація.

Законопроект передбачає, що:

"У приміщеннях телерадіоорганізацій, редакцій друкованих засобів масової інформації, інформаційних агентств, а також в приміщеннях, де проживають їхні творчі працівники, обшук, виїмку можна провадити лише якщо встановлення істини у справі за допомогою інших заходів не є можливим".

"У таких випадках обшук, виїмка проводяться за вмотивованою постановою голови апеляційного суду за місцем провадження слідства на підставі подання прокурора області (АРК, міст Києва чи Севастополя)", - пропонує профспілка.

"У поданні має бути зазначено, що обшук проводитиметься в приміщеннях, де працюють (проживають) журналісти (інші творчі працівники), що виїмка стосуватиметься матеріалів, які можуть бути пов’язані з професійною діяльністю журналіста (іншого творчого працівника). Також у поданні має бути обґрунтовано неможливість встановлення істини у справі за допомогою інших заходів", - сказано в проекті закону.

"Вказаний порядок обшуку, виїмки застосовується також і щодо житла або робочого приміщення журналіста, що не перебуває в трудових відносинах із жодною телерадіоорганізацією, редакцією друкованого засобу масової інформації, інформаційним агентством, але самостійно регулярно займається збиранням, одержанням, створенням, обробкою або поширенням інформації", - передбачає документ.

НМПУ вважає, що ухвалення цього законопроекту дозволить захистити джерела інформації та убезпечить працівників ЗМІ й самі ЗМІ від незаконних обшуків і вилучення техніки.

"В ньому зацікавлені і політики, оскільки вони часто бувають зацікавлені у анонімному поширенні важливої для суспільства інформації", - зазначає профспілка.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування