Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Грищенко хоче інтегрувати Україну в ЄС по-турецьки

Субота, 10 березня 2012, 16:46

Україні у питанні наближення до європейських стандартів треба брати приклад з Польщі та Туреччини.

Таку думку висловив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко у своїй статті для ZN.UA.

"Польська модель", за його словами, зводиться до того, що держава декларує політику реформ за європейським зразком, мобілізує національний ресурс і здійснює ці реформи, отримуючи на кожному із цих кроків щедру підтримку ЄС.

"Турецька модель" зводиться до того ж самого, тільки підтримка ЄС уже не є вирішальним моментом.

За словами міністра, польська модель — це здійснення модернізації за критеріями ЄС у процесі набуття членства в ЄС. Турецька — це модернізація за критеріями ЄС в умовах невизначеності щодо майбутнього членства.

"За умов, в які ми поставлені, Україні потрібна європейська політика, близька до польської, ще ближча — до турецької, але все ж таки з вираженою українською специфікою", — вважає Грищенко.

Специфіка, за його словами, полягає в тому, що вступ України до ЄС залишається метою, яка залежить від низки об’єктивних складових європейського розвитку.

"Відповідно, оскільки модернізація України за європейськими критеріями залежить від нас самих, а євроінтеграція — і від нас самих, і від інших, то і наголос треба робити у першу чергу на модернізації і лише в другу — на євроінтеграції", — зазначив Грищенко.

"На шляху нашої євроінтеграції не буде ні щедрих субсидій, ні ейфорійних політичних заяв, ні, тим більше, консенсусу. Хоч би якими були наші успіхи, в ЄС завжди знайдеться "країна N" (часто можна навіть здогадатися, яка саме), що блокуватиме нас із власних егоїстичних міркувань. Будуть ситуації, коли те, що видавалося нашим попередникам авансом, нам доведеться "вигризати", - вважає міністр.

На його думку, нова Європа буде більш егоїстичною. "В ній будуть ситуації, коли навіть виражено проєвропейська Україна не матиме впливових "адвокатів", — наголосив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: