Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк боїться, що Рада ухвалює кодекс кримінальних переслідувань

Вівторок, 10 квітня 2012, 16:40

Арсеній Яценюк вважає, що Кримінальний процесуальний закон перетворюють на кодекс кримінальних переслідувань

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час обговорення в другому читанні проекту КПК у парламенті.

За його словами, "в Україні повинен бути чесний Кримінальний закон, який захищає насамперед людину і громадянина, а не прокурора, слідчого, міліціонера і наглядача в тюрмі".

Яценюк наголосив, що згідно з висновками експертів, у провладній редакції Кримінального кодексу прокурор є "практично нічим іншим, як засобом здійснення кримінального переслідування".

Він додав, що "повноваження прокурора, запропоновані цим кодексом, - це фактично повноваження і державного обвинувачувача, і слідчого. Не вистачає ще повноважень судді".

Яценюк наголосив, що запропонував поправки до КПК, які передбачають відновлення інституту незалежності слідчого.

"Щоб прокурор не мав права втручатися в сам процес кримінального переслідування, не керував слідчим і не давав йому прямих доручень, за які слідчий, відповідно до проекту кодексу, ще й буде нести кримінальну відповідальність", - пояснив він.

Яценюк вимагає позбавити прокурора повноважень доручати органу досудового слідства проведення розслідувань, проведення у встановлений прокурором строк слідчих дій, а також санкціонувати негласні слідчі розшукові дії.

"Прокурор повинен підтримувати державне обвинувачення, а не розказувати слідчому, як проводити безпосередньо процес слідства", - додав він.

Яценюк також вимагає скасувати зміни до КПК, згідно з якими досудове розслідування розпочинається не з винесення постанови, а відразу з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до єдиного реєстру досудових розслідувань.

"Якщо сьогодні при порушенні кримінальної справи винесену постанову можна оскаржити в суді й таким чином зупинити кримінальне переслідування, то за новою редакцією - як тільки справу внесли до реєстру, зразу розпочинається процедура досудового слідства. Ви нічого не можете з цим зробити", - зазначив народний депутат.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування