Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада дозволила реорганізувати "Нафтогаз". Опозиція каже: це здача труби

П'ятниця, 13 квітня 2012, 12:31

Верховна Рада дозволила Кабінету Міністрів реорганізовувати "Нафтогаз України", заборонивши при цьому приватизацію НАКу й компаній, які будуть створені в результаті його реорганізації.

За відповідний законопроект №9429-1 проголосували в другому читанні 242 депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляють Українські новини.

Автором законопроекту є депутат від фракції Блоку "Наша Україна-Народна Самооборона" Юрій Кармазін.

Рада внесла зміни до статті 7 закону про трубопровідний транспорт, заборонивши приватизацію державних підприємств і дочірніх підприємств "Нафтогазу", які здійснюють діяльність із транспортування магістральними або розподільними трубопроводами, зберігання в підземних газосховищах, а також самого НАКу.

Рада визначила, що реорганізація цих підприємств буде здійснюватися за рішенням Кабміну.

Парламент також увів заборону на порушення справ про банкрутство державних підприємств, що здійснюють діяльність із транспортування магістральними і/або розподільними трубопроводами, зі зберігання в підземних газосховищах, а також безпосередньо щодо НАКу, дочірніх і заснованих ним підприємств.

Водночас в опозиції наполягають, що механізм приватизації ГТС прямо вказується у прийнятому законі.

За словами бютівця Сергія Соболєва, у законі скасовано статтю, яка прямим чином забороняла приватизацію ГТС. В той час як формулювання в іншій -7-й статті закон дозволяє знайти "шпаринку" тим, хто захоче в майбутньому приватизувати ГТС.

"З'явилася стаття, якою прямо вказується шлях, як буде відбуватися приватизація. Це передача цілого ряду активів "Нафтогазу" акціонерним товариствам за участі приватного капіталу, і згідно з поправкою виключені бюджетні установи", - сказав він.

Як відомо, 8 листопада 2011 року Кабмін законопроектом №9429 запропонував Раді дозволити йому реорганізовувати "Нафтогаз", а 22 листопада депутат Кармазін запропонував парламенту альтернативним проектом закону №9429-1 дозволити провести реорганізацію НАКу із забороною його приватизації або створених у результаті його реорганізації компаній.

Реформування проводиться у зв'язку із приєднанням України до Енергетичного співтовариства й необхідністю адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу в галузі енергетики.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...