Бахтєєва: Макар в Німеччині хотіли лікувати "на словах"

П'ятниця, 11 травня 2012, 21:24

Пропозиції про можливість лікуванні жертви миколаївських гвалтівників Оксани Макар в Німеччині звучали тільки на словах.

Про це заявила депутат від Партії регіонів, глава парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва, яку цитує "Сегодня".

"Я відразу скажу, що українська сторона, зокрема миколаївська лікарня, де лежала Оксана в перші дні, а потім і Донецький опіковий центр не отримували від Райко Опітца офіційного підтвердження запрошення в закордонну клініку", - розповіла "регіонал".

Бахтєєва зазначила, що "організувала переліт і доставку Оксани в Донецький опіковий центр 16 березня".

За її словами, через кілька днів їй подзвонив Опітц і сказав, що готовий допомогти в лікуванні Оксани.

"На мої питання про назву клініки, про наявність фахівців в області комбустіології в цій клініці, про можливість транспортування - зокрема про надання спеціального літака з медичним обладнанням на борту він нічого конкретного не говорив", - уточнила депутат.

"Я просила хоча б у телефонному режимі про консультації німецьких спеціалістів. Але мені відповіли, що для цих цілей необхідно 800 тисяч євро. Я запитала чи готовий він сплатити цю суму, на що він відповів, що у нього є 1-3 тисячі євро, а ці гроші повинна сплатити українська сторона, зокрема фонд "Розвиток України", - заявила Бахтєєва.

"Я особисто в кабінеті завідувача опіковим центром Донецька Еміля Фісталя в присутності мами Оксани Тетяни розмовляла з Райко і запитала у матері, чи готова вона, у разі надання такої можливості, відправити дитину до Німеччини. Вона відповіла категоричною відмовою, сказавши, що довіряє українським лікарям", - відзначила "регіонал".

"Механізм тут простий: це наявність письмової розписки від матері і можливість транспортувати в іншу країну", - підкреслила Бахтєєва.

Депутат зазначила, що "до того ж, самі лікарі так само були проти транспортування, оскільки в Оксани був занадто важкий стан, вона сама не дихала, у неї почався сепсис та інші ускладнення, що робило транспортування неможливим".

"Але я ще раз підкреслю, що всі пропозиції з боку Райко не були конкретними, обмежувалися дзвінками по телефону, без надання будь-якої інформації про те, де і хто збирається лікувати Оксану в Німеччині", - додала Бахтєєва.

Як відомо, в Миколаєві троє молодих хлопців згвалтували і намагалися спалити живцем 19-річну Оксану Макар. Дівчина дивом вижила, проте від отриманих травм померла 29 березня.

Мати Макар стверджує, що не знала про можливість лікування її доньки в Німеччині.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування