Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

БЮТівці оскаржили мовний законопроект

Понеділок, 11 червня 2012, 16:43

Два нардепи фракції "БЮТ-Батьківщина" просять Вищий адмінсуд визнати протиправним ухвалення в першому читанні законопроекту "Про основи державної мовної політики".

Про це заявники Степан Курпіль і Юрій Одарченко сказали журналістам біля будинку суду перед подачею відповідної заяви, повідомляють "Українські новини".

Депутати просять суд зобов'язати Верховну Раду внести до протоколу засідання парламенту від 5 червня запис про відхилення цього законопроекту, а також скасувати доручення парламентському комітету з питань духовності підготувати законопроект до другого читання.

Опозиціонери вважають, що результати голосування щодо законопроекту мають бути скасовані у зв’язку з порушенням вимог Конституції про обов’язкове особисте голосування парламентаріїв.

Курпіль наголосив, що, за даними письмової реєстрації, на засіданні 5 червня були відсутні 62 депутати, картки яких проголосували за законопроект.

"За цей закон голосували "мертві душі", голосували ті, хто не реєструвався, ті, хто хворів, був у відпустці. Тобто, якщо відкинути відсутніх на час голосування, то за цей закон всього-на-всього проголосували б 172 депутати. А цього явно недостатньо для ухвалення рішення", - пояснив він.

Одарченко ж зазначив, що якщо Вищий адмінсуд відхилить цей позов, представники опозиції продовжать обстоювати свою думку в Європейському суді з прав людини.

Як відомо, 5 червня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №9073 про основи державної мовної політики, за який проголосували 234 депутати при 226 мінімально необхідних.

Проектом установлюється офіційне використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні мінімум 10% носіїв на територіях, на яких розповсюджена ця мова.

Опозиціонери та представники громадськості упевнені, що цей законопроект розширює права використання російської мови.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування