Кандидат в президенти США: Обама зрадив Польщу і Чехію дружбою з Росією

Середа, 25 липня 2012, 10:31

Кандидат в президенти США республіканець Мітт Ромні вважає, що президент США Барак Обама поставив під загрозу національну безпеку, почавши "перезавантаження" відносин з Росією.

Про це він сказав на конференції ветеранів зарубіжних воєн під час передвиборчого туру у вівторок, повідомляють РИА Новости.

"Основний принцип американської зовнішньої політики - це робота з нашими союзниками над запобіганням агресії до того, як вона переросте в конфлікт. Ця політика заснована на зміцненні альянсів і непорушності наших цінностей. Але президент (Барак Обама) пішов у зворотному напрямку", - сказав він .

"Він почав з того, що раптом відкинув наших друзів в Польщі та Чехії. Вони відважно погодилися надати ділянки для розміщення наших протиракетних систем, але в останній момент їм сказали, що домовленість скасовується. ПРО була принесена в жертву так званого" перезавантаження ". Це одностороння поступка російському уряду ", - заявив Ромні.

На думку Ромні, плани адміністрації Обами завоювати прихильність Росії такими поступками провалилися і перетворилися в залежність Білого дому від російських лідерів.

"Ми всі чули, що президент просить Дмитра Медведєва дати йому більше часу. Він каже, що це його останні вибори, після яких він буде володіти більшою гнучкістю. Чому гнучкість перед російськими лідерами для нього означає більше, ніж прозорість перед американськими громадянами?" - вигукнув Ромні під оплески присутніх.

Як повідомлялося, Росія вважає, що ПРО, яка споруджується, загрожує балансу сил в регіоні і вимагає від США юридичних гарантій ненаправленої системи. Сполучені Штати відмовляються давати такі гарантії.

Обама в свою чергу попросив у російського лідера паузу до президентських виборів в питанні ПРО.

За словами Обами, після виборів він зможе бути "більш гнучким" в питанні ПРО. Діалог, записаний журналістами через випадково ввімкнений мікрофон, викликав хвилю обурення серед американських консерваторів.

Офіційною позицією США, про яку не раз заявляла адміністрація Обами, є курс на подальше зближення з Москвою і розвиток співробітництва в усіх можливих сферах.

Ромні відправляється в закордонну поїздку, в ході якої відвідає Великобританію, Польщу, Ізраїль, а також палестинські території, щоб представити свою зовнішньополітичну президентську програму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування