У Азарова наголошують, що Шевченко прозу писав переважно російською

П'ятниця, 27 липня 2012, 11:23

Прем’єр  Микола Азаров щиро поважає українську мову, а творчістю Тараса Шевченка, як літературною, так і живописною, захоплюється і достатньо глибоко її знає.

Так у прес-службі уряду прокоментували заяви, викликані словами Азарова про "малоросійську мову".

"Що ж до "малоросійської мови", то це визначення вихоплене з контексту, оскільки в інтерв’ю Миколи Азарова йшлося про те, що так українську мову намагалися визначити в Російській імперії у той період творчості Шевченка, про який говорилося", - сказано в повідомленні.

"Жодних підстав бачити навіть натяк на неповагу до мови  і творчості національного генія України немає", - зазначили в повідомленні.

За словами прес-служби, повага до мови та захоплення дало прем'єру "можливість зробити висновок (до речі, не літературознавчий, а особистий), що творча спадщина Кобзаря українською мовою досконаліша і піднесеніша, ніж російською".

Крім того, прес-служба уряду  з посиланням на науковця наголошує, що Тарас Шевченко більшість своїх творів у прозі написав російською мовою.

"На наше прохання старший науковий співробітник, учений секретар відділу шевченкознавства Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка Національної академії наук України Олександр Бронь засвідчив: "Переважна більшість прози Тараса Шевченка, зокрема його повісті, написані російською мовою. З численними українізмами  та діалектизмами".

Він також підтвердив, що більшість листів Шевченка також написані російською: "Листи написані переважно російською мовою. Є листи, написані двома мовами – російською і українською та невелика кількість україномовних".

Як відомо Азаров в інтерв'ю назвав українську – "малоросійською мовою".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування