На Львівщині оголошують всеукраїнську мобілізацію за мову

П'ятниця, 10 серпня 2012, 11:21

Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич готує позов до Конституційного Суду про визнання неконституційним закону "Про засади державної мовної політики".

Про це він заявив, коментуючи підписання президентом Віктором Януковичем мовного закону, повідомляє прес-служба облради.

"Я звернуся до Конституційного Суду, щойно закон набуде чинності, як це передбачено рішенням позачергової сесії Львівської обласної ради", - зазначив Панькевич.

"Цілком очевидно, що цей документ ухвалено з порушенням Конституції та законів України, і президент мав усі підстави його ветувати. Проте він не зробив цього, а отже взяв на себе відповідальність за зневагу до Конституції і законів, а також засвідчив, що безпосередньо причетний до цього "проекту", - сказав він.

За словами голови Львівської облради, у таких обставинах "справедливою реакцією громадян є непокора чинній владі та її так званим "законам".

"Я закликаю громадськість не визнавати документ "Про засади державної мовної політики" як антиконституційний і такий, що руйнує засади державності, зневажає право нації на самовизначення", - заявив Панькевич.

"Уся громада має готуватися до всеукраїнської національної мобілізації, адже за цим порушенням законів і прав громадян можуть бути наступні, ще більш цинічні. Єдине, чого боїться будь-який режим, – це народного гніву і активного спротиву. Ми маємо бути готові до цього щодня і особливо під час парламентських виборів, які намагатимуться сфальсифікувати", - додав він.

Панькевич також закликав громаду Львівщини приєднатися до Маршу захисту українців, який 24 серпня у Львові пройде від обласної ради до пам’ятника Степану Бандері. 

10 серпня відбудеться засідання асоціації "Ради Львівщини", на якому Панькевич закличе голів місцевих рад звертатися до КС щодо визнання мовного закону антиконституційним. 

Радіо "Свобода" повідомляє, що Львівська обласна рада ухвалила рішення, що на території Львівщини діятиме не "мовний" закон, підписаний президентом, а стаття 10 Конституції, згідно з якою українська мова є єдиною державною.

Депутати облради закликали всі місцеві органи влади західної України ухвалити рішення, що на їхній території не діє мовний закон і лише українська мова – державна.

2 серпня депутати Львівської облради доручили Панькевичу звернутися до Вищого адміністративного суду та правоохоронних органів через ухвалення Верховною Радою мовного закону, а в разі підписання його президентом – до Конституційного Суду.

Депутати, серед яких багато "свободівців", також вимагали в парламенту відновити графу "національність" у паспорті та свідоцтві про народження громадян України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування