Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Робоча група хоче позбавити облради права встановлювати регіональну мову

Середа, 17 жовтня 2012, 14:13

Робоча група з доопрацювання "мовного закону" пропонує позбавити обласні ради права затверджувати регіональну мову.

Про це сказав член робочої групи з доопрацювання закону "Про принципи державної мовної політики", професор "Києво-Могилянської академії" Володимир Василенко на прес-конференції в Києві.

Він розповів, що документ пропонується перейменувати на закон "Про порядок застосування мов в Україні" і дати в ньому визначення поняттям "державна мова", "регіональна мова" і "рідна мова".

Згідно з пропозиціями, державна мова – офіційна мова, застосовувати яку зобов'язані при здійсненні повноважень органи державної влади, органи місцевого самоврядування, державні й комунальні підприємства, установи освіти й науки, культури, ЗМІ, а також у сферах зв'язку й інформатизації, інших публічних сферах громадського життя на всій території України.

Василенко підкреслив, що державна мова обов’язкова для використання всіма чиновниками, але це не стосується громадян – і це пропонується закріпити в законі.

"Громадяни можуть говорити будь-якою мовою, але чиновники зобов’язані використовувати державну мову в обов’язковому порядку при виконанні своїх службових повноважень", - зазначив він.

"Вдома, при спілкуванні на вулиці і тому подібне – будь ласка, хоч турецькою, хоч арабською Азаров може говорити. Але коли він виконує функції прем’єр-міністра, то він мусить говорити згідно зі ст. 10 Конституції України", - заявив Василенко.

За словами експерта, у новій редакції видалені положення щодо принципу мовного самовизначення, бо "такого принципу немає ніде в міжнародних документах".

Представники робочої групи пропонують відмовитися від практики, коли обласні ради приймають рішення щодо введення статусу регіональної мови, вважаючи це насильницьким нав’язуванням регіональної мови.

Члени робочої групи пропонують застосовувати принцип мовного самовизначення населених пунктів.

Так, у випадку збору підписів 30% членів територіальної громади відповідної сільської, селищної, міської ради, в обласну раду спрямовуються підписні аркуші з проханням клопотати перед Верховною Радою про підтримку захисту регіональної мови чи мови меншин.

У свою чергу, обласна рада клопоче перед Верховною Радою, а вона вже ухвалює закон про підтримку й захист регіональної мови чи мови меншин у межах тієї чи іншої громади села, селища, міста.

"Тепер цей законопроект повністю збалансований, і у випадку його ухвалення у Верховній Раді він сприятиме стабілізації мовної ситуації в Україні", - вважає Василенко.

Він повідомив, що перелік мов меншин у новому законопроекті лишається таким, як і був, викреслили лише русинську, яка є діалектом української.

Як відомо, 3 липня Верховна Рада скандально ухвалила "регіональний" законопроект "Про засади державної мовної політики", а 8 серпня президент підписав цей закон. Низка місцевих рад уже почали використовувати його.

"Інтерфакс-Україна", УНІАН

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: