Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Азаров: "А ми не гірші за Норвегію"

П'ятниця, 30 листопада 2012, 16:33

Україна в питанні перегляду мит у рамках свого членства у СОТ діє в рамках статуту цієї організації.

Про це прем'єр-міністр Микола Азаров заявив у Осло на спільній з прем'єр-міністром Норвегії Йєнсом Столтенбергом прес-конференції, повідомляє УНІАН.

Азаров зазначив, що тема перегляду мит порушувалася під час його розмови з Столтенбергом, адже Норвегія серед інших країн висловила стурбованість ініціативою України.

"Україна діє в суворій відповідності до статуту СОТ. І ми маємо право впродовж певного періоду і при певних ризиках вживати захисні заходи для свого ринку", - заявив Азаров.

"В даний час ми проходимо всі передбачені статутом СОТ процедури, пов'язані з переглядом (мит)", - повідомив він.

Азаров звернув увагу Столтенберга на те, що Норвегія також застосовує захисні заходи щодо імпорту сирів.

"А ми не гірші за Норвегію", - заявив глава українського уряду.

Як відомо, у жовтні Україна звернулася до СОТ з інформацією про намір підвищити імпортні мита майже на 371 товарну лінію. Це звернення викликало стурбованість торгових партнерів України в ЄС і США.

26 листопада учасники Ради з торгівлі товарами Світової організації торгівлі (23 учасники) прийняли спільну заяву, якою закликали Україну відкликати свою заявку на перегляд тарифних ставок.

Їм незрозуміло, якими будуть компенсаційні заходи з боку України. Крім того, їх турбує брак прозорості з боку України в цьому питанні.

Заяву підписали найбільші держави-учасники СОТ, включаючи США, країни ЄС і Китай.

Україна стала повноправним 152-м членом Світової організації торгівлі 16 травня 2008 року.

Через три роки після одержання членства у СОТ країни можуть впродовж ще 3 років змінювати умови, прийняті при підписанні угоди про членство в цій організації.         

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування