Лавринович запевняє, що Януковичу і Кº прав не додали

П'ятниця, 30 листопада 2012, 22:17

Ухвалення закону "Про всеукраїнський референдум" не додало прав владі.

Про це заявив міністр юстиції Олександр Лавринович в ефірі "Шустер Live".

"Для мене дуже дивно чути, що закон прийнятий для того, щоб назавжди був президентом Віктор Федорович Янукович", - зазначив він.

"Президент має право тільки проголосити, якщо є народна ініціатива, або зобов’язання призначити, якщо вносяться зміни парламентом. У нього більших можливостей щодо ініціювання референдуму немає", - уточнив політик.

"Я не розумію, чому так боятися права громадян безпосередньо голосувати. І якщо будуть наступні вибори, будуть різні кандидати, і їх ніхто не буде призначати на пост президента України", - запевнив міністр.

Він висловив переконання, що представників Партії регіонів серед ініціаторів референдуму щодо обрання президента у парламенті не буде, але не виключив можливість проведення такого референдума.

"Я буду поважати точку зору громадян, якщо раптом збереться 3 чи 5 мільйонів, які поставлять питання про внесення змін до Конституції в частині способу обрання президента", - сказав він.

При цьому Лавринович уточнив, що "закон ні президенту України, ні Верховній Раді, ні Кабінету Міністрів ніяких прав не надавав".

"Він створив норми для громадян України ініціювати винесення питань на референдум. Зрозуміло, що паралельне створення законів не виглядає реальністю: не будуть кожен день громадяни створювати ініціативні групи і збирати по три мільйони підписів. Це можуть бути тільки надзвичайно важливі питання для всіх, для всієї України", - заявив він.

"Це не механізм паралельного створення законів, оскільки ніхто з влади не зможе обходити парламент у створенні законів. Президент не має права виносити закони на референдум. Думаю, що ми зробили серйозний крок для того, щоб основи демократії були захищені", - підсумував міністр.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування