Компартія готує референдум про вступ до Митного союзу

Середа, 13 лютого 2013, 09:03

Комуністична партія починає кампанію з підготовки до проведення всеукраїнського референдуму про вступ до Митного союзу з Росією, Білоруссю й Казахстаном.

"Збір підписів ми почнемо вже в березні 2013 року", - сказав депутат від Компартії Олександр Голуб газеті "Комерсант-Україна".

На всенародне обговорення КПУ планує винести лише одне питання: чи підтримують громадяни України вступ країни до Митного союзу.

"Що стосується іншого питання – про Євросоюз, то тут рішення за президентом. Якщо він вважатиме за необхідне поставити громадянам питання про інтеграцію з ЄС – нехай так і буде", - заявив виданню перший секретар ЦК КПУ народний депутат Петро Симоненко.

"Для нас головне, щоб громадяни визначили вектор руху України й висловилися про перспективи членства в МС", - наголосив він.

За словами Симоненка, комуністи закінчать роботу з підготовки до проведення референдуму в липні.

"Потім ми будемо чекати рішення президента щодо дати референдуму", - додав лідер комуністів.

Референдум має відбутися в останню неділю 50-денного терміну, який починається в момент підписання головою держави відповідного указу. 

Представники опозиційних фракцій парламенту збираються перешкоджати ініціативі Компартії.

"Опозиція проведе інформаційну роз'яснювальну кампанію для населення, у ході якої розповість про ризики вступу до Митного союзу", - сказав заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

"Більше того, сам закон про референдум був ухвалений із порушенням Конституції, і опозиція буде будь-якими способами домагатися його скасування", - заявив він. 

Як відомо, новий закон "Про всеукраїнський референдум" значно спрощує процедуру імплементації ухвалених у ході опитування рішень і виключає участь парламенту в цьому питанні.

Включення до списку питання про європейські устремління України зробить проведення альтернативного референдуму неможливим, бо згідно з п. 11 ст. 31 закону "Про всеукраїнський референдум" ЦВК не зареєструє ініціативні групи, які виносять на референдум питання, які за змістом чи за суттю тотожні питанням, які вже винесені на референдум іншою групою. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування