Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Осмаєв каже, що не готував теракт проти Путіна

Четвер, 14 лютого 2013, 12:24

Головний підозрюваний у справі про підготовку теракту проти президента Російської Федерації Володимира Путіна заперечує всі обвинувачення в підготовці теракту.

Про це він заявив 14 лютого в Приморському райсуді Одеси, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами Осмаєва, він не має ніякого стосунку ні до підготовки теракту, ні до вибуху на вул. Тираспольській, ні до всього іншого, у чому його обвинувачують.

За його словами, усі попередні свідчення він дав, бо його катували в міліції й СБУ.

Більше того Руслан Мадаєв, який загинув під час вибуху, і екстрадований в РФ Ілля П'янзін, за словами Осмаєва, не збиралися вчиняти теракт, а мали намір займатися в Одесі бізнесом.

Також Осмаєв висунув версію, що його обвинувачення може допомогти Україні отримати знижку на газ.

"Я сподіваюся на безпристрасний розгляд своєї справи й на повне виправдання по всіх статтях, за якими мене обвинувачують", - сказав Осмаєв.

Він також розповів, що був помічником депутата Держдуми РФ Черенкова й виїхав з Росії через політичні переслідування.

За словами Осмаєва, паспорт на інше ім'я він одержав за програмою захисту свідків, а в Україні перебуває з 2008 року, переховуючись від переслідування з боку деяких політичних діячів у РФ.

Разом з тим, на засіданні суду Осмаєв одержав ще один цивільний позов про відшкодування збитку внаслідок пожежі на вул. Тираспольській в Одесі – від одеситки Чукавецької.

Сума позову поки не відома. Однак у зв'язку з тим, що позовна заява була передана вже після початку судового засідання, суд не долучив даний позов до кримінальної справи.

Проте суддяВіктор Писларь, який головує в колегії суддів, відзначив, що потерпіла може подати даний позов у приватному порядку.

Як відомо, 4 січня в одеській квартирі стався вибух, у результаті якого загинув громадянин Росії Руслан Мадаєв, а громадянин Казахстану Ілля П’янзін був госпіталізований. У квартирі знайшли компоненти вибухівки, на підставі чого порушили справу за ст. 263 КК і заарештували П’янзіна.

За версією правоохоронних органів, П’янзін і Мадаєв були членами банди Адама Осмаєва, раніше оголошеного в розшук за спробу замаху на Кадирова в 2007 році.

4 лютого в Одесі був затриманий і Осмаєв. 27 лютого російський "Перший канал" показав сюжет, у якому той зізнавався в плануванні замаху на тодішнього прем'єра РФ Путіна.

12 березня підозрюваним висунули обвинувачення у створенні терористичної групи й підготовці теракту (ст. 258 і 258-3 КК України).

14 серпня Апеляційний суд Одеської області виніс постанову про видачу правоохоронним органам Росії Осмаєва, якого затримали в Одесі і підозрюють у замаху на Путіна.

Європейський суд з прав людини рекомендував Україні не видаватийого Росії, після чого Україна прийняла рішення про призупинення екстрадиції Осмаєва.

Тим часом, П'янзін був екстрадований до Росії 25 серпня. 

Пізніше Осмаєв звернувся до громадськості із проханням не допустити його екстрадиції в Росію.

Раніше Осмаєв вже відмовлявся від тих свідчень, на підставі яких будується обвинувачення, а самі ці свідчення були отримані під час допиту, який проводився без адвоката.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...