Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Один "дніпропетровський терорист" визнав свою провину

Вівторок, 26 березня 2013, 15:09

Один з "дніпропетровських терористів" Віталій Федоряк заявив, що визнає свою провину у вчиненні терактів і кається.

Про це він сказав під час слухань справи в Індустріальному районному суді Дніпропетровська 26 березня, повідомляє УНІАН.

У той же час Федоряк відзначив, що не несе відповідальності за вибух саморобного вибухового пристрою 16 листопада 2011 року в урні для сміття біля центрального універмагу в Дніпропетровську, у результаті якого загинув молодий дніпропетровський підприємець.

За словами обвинувачуваного, за 20 хвилин до закладання вибухівки в урну він довідався від свого спільника Віктора Сукачова, що той додав до вибухівки уражаючі елементи.

"Я вирішив не встановлювати вибуховий пристрій, але вплинути на Сукачова не зміг", - сказав Федоряк.

Він заявив, що пішов на вчинення терактів разом із Сукачовим, щоб привернути увагу громадськості, у тому числі й міжнародної, до катастрофічної економічної ситуації в Україні.

Обвинувачуваний відзначив, що він не задоволений високою ціною на газ для населення й комунальних підприємств, Пенсійною реформою й зростаючим безробіттям в Україні. Він підкреслив, що при цьому не керувався корисливими мотивами.

Федоряк під час судового допиту акцентував особливу увагу, що ніхто з його родичів не знав про його злочинну діяльність і не брав у ній участі.

Він підтвердив, що практично формально спілкується зі своїм братом, який працює в прокуратурі Дніпропетровської області, востаннє він бачився із братом на похороні їх батька 12 березня 2012 року.

Він також повідомив, що 22 березня йому дозволили побачення із сестрою, яка живе в Росії й працює у Федеральній службі виконання покарань. Обвинувачуваний також уточнив, що мало спілкується із сестрою.

Федоряк сказав, що спочатку ідея "грабувати банки" виникла в Сукачова наприкінці 2010 року. Згодом виникла інша ідея – влаштувати вибухи в супермаркетах для вимагання грошей у їхніх власників.

Перший саморобний вибуховий пристрій Федоряк і Сукачов виготовили у квітні 2011 року й випробували його на березі Дніпра в Дніпропетровську.

Федоряк відзначив, що Сукачов, якого він знає з 2000 року, був для нього авторитетом, він багато в чому слухався його.

Він також заявив, що ще з одним обвинувачуваним у вчиненні терактів Левом Просвирніним він спілкувався "шапочно", з обвинувачуваним Дмитром Ревою вперше зустрівся в СІЗО СБУ.

Програміст за професією Федоряк на суді підкреслив, що саме він запропонував Сукачову напряму звернутися до держави через спілкування з СБУ за допомогою СМС-повідомлень.

Федоряк зізнався, що увесь час, починаючи з 2011 року, коли вперше був вчинений теракт, він очікував "групу захоплення", однак "нас два роки правоохоронні органи ігнорували".

Він також зізнався, що вони самі виготовляли вибухові пристрої з аміачної селітри в його будинку й на дачі в Сукачова. За його словами, спочатку спільники планували виготовляти вибухівку "напалм".

Також під час судового допиту Федоряк висловив припущення, що Сукачова хтось консультував для виготовлення вибухівки.

У той же час державний обвинувач на судовому процесі над "дніпропетровськими терористами" Олександр Гладкий заявив журналістам, що в матеріалах кримінальної справи немає ніякої інформації про консультації третіх осіб при виготовленні вибухівки обвинувачуваними.

Під час судового допиту Федоряк давав показання тихим голосом і часом незрозуміло, через що суддя Вікторія Гнатенко, а також сторона обвинувачення робили йому зауваження й просили повторити деякі фрази.

Як відомо, 27 квітня 2012 року в центрі Дніпропетровська пролунали чотири вибухи, у результаті яких постраждала 31 людина, у тому числі 10 дітей.

За інформацією правоохоронців, усі вибухові пристрої були саморобними, вони були закладені в бетонні урни.

За фактом вибухів прокуратура порушила кримінальну справу за ч. 2 ст. 258 Кримінального кодексу (теракт, вчинений за попередньою змовою групою осіб).

1 червня 2012 року генеральний прокурор Віктор Пшонка заявив про затримання чотирьох підозрюваних у вчиненні терактів у Дніпропетровську 27 квітня.

Пшонка заявив, що вибухи в Дніпропетровську були організовані з корисливою метою – зловмисники вимагали 4,5 мільйона доларів.

Затримані Сукачов, Федоряк, Просвирнін і Рева також підозрюються в організації ще трьох терактів, вчинених у жовтні-листопаді 2011 року в Дніпропетровську, Харкові й Запоріжжі.

27 листопада 2012 року Індустріальний районний суд Дніпропетровська почав розгляд по суті справи "дніпропетровських терористів".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування