"Свободівці" кажуть, що міліція перетворює їх на "стукачів"

П'ятниця, 26 квітня 2013, 15:25

На допитах активістам ВО "Свобода" за гроші пропонують "співпрацю" з МВС.

Про це йдеться у заяві київської міської організації ВО "Свобода".

Після "інциденту зі сніжками", що стався 2 квітня біля Верховної Ради, на допити в органи МВС було викликано десятки активістів, "часто людей приводили примусово, забираючи з дому, роботи чи навчання", зазначають у "Свободі".

При цьому у "Свободі" зазначили, деколи правоохоронці намагаються схилити допитуваних до "неформальної співпраці" з органами.

Така ситуація склалася із 19-річним студентом Києво-Могилянської академії "свободівця" Артемом Дроботом: під час допитів начальник кримінальної міліції Печерського райуправління міліції Києва Віталій Горбачук намагався схилити його до "неформальної співпраці" з органами МВС.

"Простіше кажучи – пропонував стати "стукачем". Взамін за такі "послуги" міліція пропонувала йому гроші. При чому міліцію цікавила інформація не про якісь конкретні правопорушення, а передусім про суто політичну діяльність "Свободи" в Києві", - заявляють у партії.

"Під час допитів на адресу "свободівців" лунають погрози, а слідчих цікавлять не тільки події 2 квітня, а й все, що стосується діяльності "Свободи" в Києві", - підкреслюють в організації.

"Правоохоронці мають шукати реальних злочинців, а не перетворюватися на політичну поліцію", - зауважили у "Свободі".

У свою чергу в управлінні столичної міліції заявили, що подібні "висловлювання окремих осіб є безпідставними і спрямовані виключно на дезінформування суспільства, аби в такий спосіб уникнути відповідальності винних у скоєнні протиправних дій".

"Останнім часом в ЗМІ окремі політики та громадські діячі почали робити закиди в бік правоохоронців щодо проведення досудового розслідування за цим кримінальним правопорушенням з порушенням законодавства", - зазначили в міліції.

"Досудове слідство проводиться виключно в межах компетенції міліції та в спосіб, визначений чинним законодавством", - додали правоохоронці.

За фактом хуліганських дій відносно народного депутата столична міліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 "Хуліганство" та ст. 346 КК України "Погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча".

Як відомо, 2 квітня під стінами парламенту пройшов мітинг опозиції, метою якого було підтримати призначення виборів в Києві на 2 червня.

В результаті сутичок депутат від Партії регіонів Ірина Горіна заявила, що її та інших жінок-депутатів закидали землею і льодом, пізніше стало відомо, що в Горіної – струс мозку, депутат проходила лікування у столичній лікарні.

За фактом сутички міліція проводила перевірки, викликаючи на допит учасників мітингу. У "Свободі" заявляли, що правоохоронці якимось чином заволоділи базою з номерами телефонів тих, хто був 2 квітня біля парламента і викликали їх до міліції для надання свідчень у справі про закидування депутаток сніжками.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...