Суд визнав дії слідчого щодо конкурента Засухи незаконними

Вівторок, 14 травня 2013, 22:44

Шевченківський райсуд Києва відновив досудове розслідування у кримінальному провадженні проти кандидата по 94 округу Віктора Романюка.

Відповідний документ є у розпорядженні "Української правди".

Згідно з інформацією, рішення у справі, яка стосується підозри Романюка в "замаху на заволодіння державним майном в особливо великих розмірах", було ухвалене 24 квітня за скаргою захисту.

Таким чином, за словами адвоката Миколи Павленка, суддя визнав дії слідчого Зінорука щодо Романюка незаконними і упередженними.

"Кримінальне переслідування Романюка почалося після 30 січня 2013 року. А слідчий, звертаючись до суду в подальшому для обрання запобіжного заходу, оголошення в розшук використовував документи, зібрані на тій стадії, коли мій клієнт був як свідок", - пояснив він.

"І за законодавством він мав лише єдину можливість використати ці документи. За умовами, якщо із кримінального впровадження, де мій клієнт був свідком, було проведено виділення матеріалів", - додав Павленко.

"Вони пішли з нуля. А якщо з нуля відкривати кримінальне впровадження, вони повинні були допитати свідків і провести експертизи. Жодної слідчої дії не було. Це нонсенс. Це показово характеризує якість цього "досудового розслідування" і показово характеризує професійність слідчих", - підкреслив він.

"У цьому випадку - факт незаконного притягнення до відповідальності. І величезний масив помилок. Хоча у рамках цієї справи – группа слідчих, кілька керуючих прокурорів… а такі банальні помилки. Але добре, вони хоч викликали подив у суду", - додав адвокат

"Стороні захисту вдалося довести абсурдність цієї ситуації", - заявив Павленко.

"Суд зазначає, що не було проведено жодної слідчої дії в рамках кримінального провадження. Однак це не завадило взяти під варту заочно мого клієнта", - зазначив захисник Романюка Микола Павленко.

На запитання, чи Романюк збирається повертатися в Україну, Павленко зазначив: "Він плани ці анонсував, але треба довести кримінальне провадження. Тому, що він тільки ступить крок на українській землі - і його зобов'язані заарештувати. Зараз сторона захисту готує скаргу на обрання запобіжного до Євросуду".

Він також додав, що "всі козирі" має сторона захисту, через "неякісне проведення досудового слідства" у справі.

Текст рішення суду
Текст рішення суду
Рішення суду
Рішення суду
Рішення суду в справі Романюка
Рішення суду в справі Романюка
Рішення у справі Романюка
Рішення у справі Романюка

Як відомо, кандидат по 94 округу Віктор Романюк змушений був виїхати за кордон через тиск на нього та його підприємство.

Йому інкримінували замах на заволодіння майном в розмірі майже 40 мільйонів гривень скандального заводу з виробництва інсуліну "Індар", хоча прокуратура визнала, що все це майно залишається у власності держави.

Незважаючи на те, що суди по "Індару" тривають з 2008 року, Романюк став підозрюваним тільки після виборів - лише 30 січня 2013 року, через тиждень, 7 лютого його оголосили у розшук, а вже 28 лютого ордер виписав Інтерпол.

22 березня Романюк був затриманий в Мілані

29 березня Апеляційний суд Мілана випустив з тюрми Романюка.

Романюк став відомим на всю Україну, коли неочікувано 30 жовтня 2012 переміг важковаговика української політики регіоналку Тетяну Засуху на її 94 окрузі з перевагою у 10 тисяч голосів. Однак дружина екс-губернатора Київщини так просто не здавалась. Через рішення судів окружна виборча комісія під пильним наглядом Засухи не врахувала 30 тисяч голосів виборців, віддавши перемогу володарці Ковалівки.

Це Засусі не допомогло, і у ЦВК вирішили не встановлювати результати виборів. Тому Романюк готується до перевиборів і готовий брати у них участь, навіть перебуваючи в Італії.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...