Фаріон поскаржилася Азарову на товари, не марковані українською

П'ятниця, 24 травня 2013, 15:14

Депутат від "Свободи" Ірина Фаріон вимагає від прем‘єр-міністра перевірити, чому митні органи дозволяють ввезення в Україну товарів, не маркованих державною мовою.

Відповідний депутатський запит було озвучено 24 травня на засіданні Верховної Ради, повідомляє прес-служба ВО "Свобода".

За словами Фаріон, до неї звернувся мешканець Львова Святослав Літинський зі скаргою на дискримінацію української мови виробниками побутової техніки. Не змігши після тривалого пошуку придбати у крамницях пральну машину з маркуванням українською мовою, він зробив замовлення через інтернет-крамницю. Проте замовлений там товар теж не мав позначок українською.

На звернення Літинського до виробника, у службу підтримки ТОВ "Самсунг Електронікс Україна" – офіційного представництва південнокорейської корпорації "Samsung Electronics" – він отримав відповідь, із якої випливає, що зазначений виробник ввозить в Україну і продає тут пральні машини без написів державною мовою на панелі керування.

Фаріон заявляє, що такі дії виробника і відповідних державних органів України, які допускають ввезення не маркованих державною мовою товарів, є порушенням Конституції України, чинного законодавства і постанови Верховного Суду "Про практику розгляду цивільних справ за позовами про захист прав споживачів".

Як сказано у цій постанові, "продавець, виготовлювач, виконавець зобов'язані своєчасно надавати споживачеві необхідну достовірну інформацію про товар (роботи, послуги) у доступній наочній формі, яка б забезпечувала можливість компетентного вибору", а "надання інформації у технічній документації, на етикетці, тощо іноземною мовою без перекладу… слід розцінювати як відсутність необхідної інформації".

Тому Фаріон вимагає у Миколи Азарова перевірити, на якій підставі митні органи дозволяють ввезення в Україну не маркованих державною мовою товарів.

Також її цікавить, чому Державна інспекція з питань захисту прав споживачів не вживає заходів до порушників чинного законодавства і не захищає права українських споживачів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування