Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк просить Януковича ветувати векселі

П'ятниця, 12 липня 2013, 17:13

Голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк звернувся до президента Віктора Януковича з вимогою застосувати право вето до законів про векселі.

"В такий спосіб Ви могли би продемонструвати політичну відповідальність, економічний фах і особисту незацікавленість в широких корупційних можливостях, які відкривають зазначені закони", - йдеться в листі Яценюка до президента, який цитує прес-служба "Батьківщини".

Яценюк підкреслив, що випуск векселів не розв’язує проблеми боргів, а лише відкладає її на майбутнє.

Прирівнювання фінансового казначейського векселя до видачі платнику податку суми бюджетного відшкодування "означає крок назад – до негрошових форм розрахунків як між підприємствами, так і бюджетом та підприємствами", написав політик.

"Як свідчить українська практика, в таких випадках найчастіше відбувається зростання заборгованості й неплатежів", - підкреслює голова фракції "Батьківщина".

Як відомо, зазначає Арсеній Яценюк, український уряд накопичив величезні борги перед експортерами з повернення ПДВ. Для багатьох компаній відшкодування заборгованості це питання виживання.

У той же час, щоб отримати за векселі "живі гроші", власники повинні будуть їх продавати зі значним дисконтом - за оптимістичним сценарієм за векселі на ринку України можна буде отримати на 60% менше їх номінальної вартості.

Арсеній Яценюк застерігає, що в середньостроковій перспективі створюється загрозлива ситуація "лавини неплатежів", оскільки "підприємства почнуть страхуватися вищими цінами на свою продукцію, оскільки враховуватимуть ризики того, що за товари або послуги контрагенти можуть заплатити не повністю "живими грошима".

Крім того, підкреслює він, пропоновані вексельні схеми створюють вкрай небезпечний прецедент для системи державного управління, оскільки український уряд може "звикнути" повертати заборгованості та борги векселями або іншими квазі-грошима.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування