Затриманий у Британії українець раніше проводив хімічні досліди - міліція

Вівторок, 23 липня 2013, 17:11

Затриманий Павло Лапшин, якого підозрюють в організації вибухів у Великій Британії, раніше притягувався до відповідальності за незаконне проведення дослідів з хімічними речовинами.  

Про це заявив начальник відділу зв’язків з громадськістю Головного управління МВС у Дніпропетровській області Олексій Щербатов, передає УНІАН.

За його словами, зазначена інформація направлена в Інтерпол.

Щербатов розповів, що 7 серпня 2010 року в квартирі студент дніпропетровського вишу Павло Лапшин проводив хімічні досліди, внаслідок чого вибухнула суміш.

За його словами, при цьому тріснуло скло на двох вікнах у квартирі, а також міжкімнатна перегородка.

Студент пояснив правоохоронцям, що проводив досліди з науковою метою, додав Щербатов.

Після проведення слідства у порушенні кримінальної справи проти Лапшина було відмовлено. Водночас студента притягнули до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 173 (дрібне хуліганство) та ст. 195 (порушення правил зберігання та поводження з хімічними речовинами) Кодексу про адміністративні правопорушення.

Тоді хлопець сплатив штраф.

Водночас науковий куратор Лапшина у Дніпропетровській національній металургійній академій України Віктор Ласкін у коментарі "BBC Україна" стверджує, що Павло ніколи не брав участь в конфліктних ситуаціях, "намагався обходити такі речі".

"Він ніколи не був помічений в хуліганських діях чи бійках, не бачив, щоб він брав участь у п’янках. Лапшин був тихим хлопцем, скромним та сором’язливим", - розповів Ласкін.

"Жодних схильностей до радикальних чи екстремістських ідей у нього не було. За роки спілкування ніколи не звучало жодних натяків на екстремістські чи то навіть націоналістичні ідеї", - додав він.

Як відомо, 19 липня на офіційному сайті поліції Вест-Мідленду була оприлюднена інформація про арешт двох українських студентів з Харкова і Дніпропетровська у віці 22 і 25 років. Згідно з інформацією, вони були затримані в рамках розслідування вибухів біля мечетей у містах Тіптон і Уолсолл.

Пізніше з'явилася інформація про те, що арешт одного з затриманих, крім справи про вибухи, пов'язаний ще і з вбивством пенсіонера в Бірмінгемі.

Другого затриманого, за інформацією ЗМІ, після допиту відпустили.

У червні при вибухах біля мечетей у Тіптон і Уолсоллі ніхто не постраждав, проте розслідуючи вибухи, поліція отримала повідомлення про можливе замінування мечеті в Вулверхемптоні. У самій мечеті нічого не знайшли, але залишки вибухівки були виявлені поблизу.

У МЗС від 18 до 22 липня не могли підтвердити особи і громадянство затриманих. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування