У Femen упевнені, що Путін і Кирило мстяться гологрудим через спецслужби

Понеділок, 29 липня 2013, 11:53

Лідерка руху "Femen" Анна Гуцол заявляє про спроби залякування жіночого руху з боку спецслужб України та Росії.

Про це вона сказала в інтерв’ю DW, коментуючи напад на неї 27 липня, арешти активісток "Femen" та побиття політтехнолога руху Віктора Святського раніше.

"Це продовження залякування руху Femen. Продовження дій на запобігання акції проти приїзду президента Росії Володимира Путіна і патріарха РПЦ Гундяєва (Кирила - ред.)", - переконана Гуцол.

Вона нагадала, що учасниці "Femen" неодноразово проводили в Росії і в Україні, та й у німецькому Ганновері акції "проти диктатора Путіна і розповсюдження впливу на громадськість РПЦ Московського патріархату".

"Завжди були спроби нас зупинити і не дозволити провести протест. Ця жорстокість нападів на нас останніми днями є особистою помстою Путіна і Гундяєва", - стверджує Гуцол.

"Торік на Хрещення Русі, коли прилітав патріарх Кирил, проти нього вийшла "топлес" активістка руху Яна Жданова. Так вона протестувала проти арешту російської групи Pussy Riot. В неї було гасло "Kill Kirill", - пояснила вона.

"І особиста образа у Путіна теж є. Тож я з впевненістю заявляю від імені всього руху: це справа рук російських спецслужб разом з українськими спецслужбами і МВС", - заявила лідерка "Femen".

За її словами, "коли наших дівчат (активісток руху) викрали разом з фотографом – це засвідчило, що винні саме спецслужби".

"Їх побили, а ще й звинувачують і судять... Напад на Віктора Святського і обидва напади на мене (у під’їзді і згодом у кафе у Києві) можна було б списати на кримінальних злочинців. Й, звісно, що в СБУ кажуть, що не причетні. Але це один почерк. Це системне переслідування з боку спецслужб", - заявила Гуцол.

Вона загадала про досвід "переслідування і стеження" за нею під час "Євро-2012".

"Люди, які нападали на мене, типово схожі на тих, хто співпрацює з спецслужбами: барсетка, сорочка, мобільний телефон на зв’язку біля вуха. Здалеку ті, які стежили за Віктором, – теж так виглядали. Може це не самі працівники СБУ, але це робилось з їхньої мовчазної згоди. Можливо, це працювали росіяни разом з українськими спецслужбовцями. Видно російський почерк", - сказала активістка.

Гуцол не вірить, що винних у нападах встановлять і притягнуть до відповідальності, а також не виключає, що руху знадобиться охорона.

"Це було зроблено, аби залякати нас як громадських активісток. Ти або активістка, або ні. Або здаєшся і все було даремно, або продовжуєш", - сказала Гуцол.

"Є розуміння, що наша країна змінюється не в найкращий бік і відходить від демократії. Отже у всіх просто більше роботи. В кожної з нас має бути відчуття, що треба посилювати роботу, але й розуміти – що можуть бути репресії", - додала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...