У Франції затримали збіглого главу БТА Банку

Четвер, 1 серпня 2013, 08:59

У середу у Франції затримали колишнього главу БТА Банку Мухтара Аблязова, якого за фінансові махінації розшукують відразу кілька країн, включаючи Україну.

Про це пише газета Комерсант-Україна.

За даними видання, Аблязова затримали в приватному будинку в пригороді Канна. Операцію проводила фінансова поліція за підтримки озброєних спецназівців.

В Аблязова було знайдено кілька паспортів на чужі імена, тому поліцейським треба було трохи часу, щоб переконатися, що це саме глава БТА Банку.

Найближчим часом суд направить Аблязова у в'язницю під так званий передекстрадиційний арешт.

Французькі адвокати банкіра готові запропонувати суду за його звільнення велику заставу й поручництва. Вони стверджують, що всі проблеми Аблязова пов'язані з політичним переслідуванням у на батьківщині  у Казахстані, де він є прихильником і головним спонсором місцевої опозиції.

При цьому захисники звертають увагу на те, що політичну складову в справі їх клієнта вже визнала Великобританія, що надала йому 2011 року притулок. 

Влада Казахстану розшукує Аблязова за розкрадання $5 млрд із БТА Банку — раніше він був найбільшим приватним банком цієї країни.

У лютому 2009 року БТА Банк, опинився у складній фінансовій ситуації і був націоналізований владою Казахстану. А Аблязов, побоюючись арешту, утік до Лондона.

У ході розслідування правоохоронні органі Казахстану з'ясували, що виведені з банку кошти Аблязов інвестував у різні проекти в Росії. Зокрема, на них були придбані великі ділянки землі в Подільському й Домодєдовському районах Підмосков'я. 

МВС Росії в 2010 році заочно звинуватило Аблязова в скоєнні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 159 і ст. 174 кримінального кодексу РФ (шахрайство в особливо великому розмірі й відмивання викрадених коштів).

За версією МВС Росії, БТА Банк за наказом пана Аблязова видав різним структурам у РФ, що перебувають під його ж контролем, кредити на загальну суму близько $4,5 млн, які не були повернуті. 

По тій же схемі, стверджують у правоохоронних органах, Аблязов вів бізнес і в Україні, яка також оголосила його в підсумку в міжнародний розшук за шахрайство. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News