Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Азаров пообіцяв, що "реекспорту" європейських товарів в Росію не буде

Понеділок, 23 вересня 2013, 10:32

Можливість постачання до Росії і Митного союзу європейських товарів під виглядом українських після створення зони вільної торгівлі України та ЄС є гіпотетичною, і Україна може гарантувати, що на практиці цього не станеться.

У цьому запевнив прем'єр-міністр Микола Азаров під час виступу на 10-й Ялтинській щорічній зустрічі в суботу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми переконані, що жодних ризиків підписання (Угоди про асоціацію з Є) немає, готові підтвердити розрахунками. Готові створити спільні комісії з визначення сертифікатів походження, спільні пости митного контролю", - сказав він.

Азаров нагадав, що Україна вже має договори про вільну торгівлю з двома десятками країн, зокрема, рік тому вона створила ЗВТ з чотирма країнами Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ), однак це не призвело до незаконного транзиту товарів з цих країн в МС.

"Один з членів (ЄАВТ) - Норвегія, яка постачає величезні обсяги риби в РФ. Може, через Україну пішли ці обсяги? Виявляється, ні на кілограм не збільшилися поставки", - зазначив український прем'єр.

"Ми ведемо переговори про договори вільної торгівлі з Ізраїлем, Канадою, Туреччиною. Чому ці договори не викликають ніяких питань і проблем? А хіба вони самі, країни члени МС, не ведуть такі переговори?" - додав Азаров.

Він підкреслив, що всі ці питання врегульовані нормами СОТ.

Азаров повідомив, що для роз'яснення української позиції та налагодження співпраці він вирішив полетіти 25 вересня в Астану на засідання вищої ради країн Митного союзу на рівні прем'єр-міністрів.

Прем'єр зазначив, що проведені урядом разом з експертами розрахунки показують, що підписання Угоди про асоціацію з ЄС не завдасть економічної шкоди Україні.

"Я оцінюю різні прогнози і згадую ті роки, коли готувалися до вступу в СОТ. Приблизно те ж саме було: такі апокаліптичні прогнози були, якісь втрати отримали, але як виріс наш експорт, як змушені були наші підприємства вкладати гроші в модернізацію!" - зазначив Азаров.

Він висловив упевненість, що після підписання Угоди з ЄС відносини України з Росією і МС налагодяться.

"Ми пройдемо важкий період адаптації, розуміння. І ми як співпрацювали, так і будемо співпрацювати", - вважає український прем'єр.

Як відомо, представники Росії неодноразово висловлювали побоювання, що після створення ЗВТ України і ЄС європейські товари під виглядом українських можуть піти в Росію, у зв'язку з чим Росія і ТЗ змушені будуть вводити якісь додаткові бар'єри, незважаючи на участь країн членів МС і України в ЗВТ країн СНД.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування