Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Україні ініціюють референдум із заборони Компартії

П'ятниця, 18 жовтня 2013, 15:07

Політики та громадські активісти ініціюють всеукраїнський референдум із заборони Комуністичної партії України на чолі з Петром Симоненком.

Ініціативу представили в п'ятницю на прес-конференції в Києві, повідомляє УНІАН.

Екс-мер Одеси, депутат від УДАРу Едуард Гурвіц зазначив, що осуд та заборона більшовицької ідеології є не стільки питанням ставлення до історії, скільки питанням майбутнього України, тому і виникла ініціатива проведення референдуму.

Депутат сподівається, що наступного тижня у Верховній Раді буде створено міжфракційне об’єднання з проведення референдуму щодо заборони КПУ. Він вважає, що ця партія сповідує "ворожу і нелюдську ідеологію".

За словами депутата, в усіх регіонах України планується створити штаби і залучити до організації референдуму всі демократичні сили.

Депутат кількох попередніх скликань, заслужений юрист України Юрій Кармазін підкреслив, що організатори референдуму запропонують громадянам текст законопроекту про заборону Комуністичної партії та інших тоталітарних ідеологій.

При цьому, за словами Кармазіна, "якщо виходити з діючого закону про референдум, то цей закон не може змінити вже ні Верховна Рада, ніхто, бо змінити його може тільки сам народ".

Водночас Кармазін все-таки зазначив, що чинний закон про референдум має бути змінений, а референдум має проводитися вже за новим законом.

Публіцист Дмитро Корчинський наголосив, що для нього заборона КПУ - "це особиста інтимна справа", оскільки за комуністичного режиму загинули багато його родичів.

"Я розумію, що таких людей, як я - з такими сімейними спогадами - в Україні три чверті населення", - додав він.

За словами Корчинського, "це сьогодні КПУ виглядає, як домашня собачка при Партії регіонів", але, з іншого боку, КПУ - це найстаріша фракція в українському парламенті, це партія, яка має структури по всій Україні", тому існує загроза того, що Росія в будь-який момент може використати КПУ як реальний інструмент у власних цілях.

"Це небезпека, яка має бути зліквідована", - наголосив Корчинський.

Як повідомлялося, КПУ намагається ініціювати проведення всеукраїнського референдуму про вступ України в Митний союз.

ЦВК кілька відмовляла у реєстрації таких ініціативних груп.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...