Угорські радикали підготували Україні "палиці в колеса" на шляху до ЄС

Неділя, 20 жовтня 2013, 10:59

Україна може розраховувати на підтримку представників Угорщини у підписанні асоціації з ЄС лише за виконання певних умов.

Про це у ході політичного форуму угорської радикальної партії "Йоббік", який відбувся на Закарпатті, заявив депутат Європарламенту Бейла Ковач, пише "Мукачево.net".

За його словами, по-перше, Україна має беззаперечно виконувати "Закон про засади мовної політики".

"По-друге,  (підтримка можлива за умови) негайного створення Притисянського округу на території Закарпатської області, з включенням туди населених пунктів, де переважає угорськомовне населення", - додав депутат Європарламента.

У свою чергу лідер партії "Йоббік"  Габор Вона розкритикував офіційний Будапешт, який, на його думку, недостатньо дбає про закордонних угорців. Габор Вона повідомив, що за цей рік він отримав величезну кількість скарг від закарпатських угорців, особливо щодо перетину українсько-угорського кордону.

За словами лідера партії, за останні 3 роки через слабкість та нерішучість угорських дипломатів у вирішенні проблем угорців Закарпаття не було досягнуто жодного прогресу.

Окрім того голова кабінету національної політики "Йоббік" Іштван Савої пообіцяв лобіювати, аби угорській гімназії у Берегові та іншим навчальних закладам на Закарпатті з угорською мовою навчання було надано додаткову фінансову допомогу.

Як відомо, навесні 2014 року в Угорщині відбудуться парламентські вибори, участь у якиъ скоріш за все візьмуть і закарпатці, які мають українське та угорське громадянство. Вони матимуть право віддати свої голоси лише за партійні списки, а не за окремих кандидатів. Таким чином угорська партія "Йоббік" є першою угорською партією, що розпочала неприховану політичну агітацію на території України.

У свою чергу нардеп Віктор Балога зазначив: не варто надавати ваги заявам партії, яку громада Закарпаття серйозно не сприймає.

"Євроінтеграція не є приводом для демонстрації власної некомпетентності в зовнішній політиці. Тим більше - це не привід говорити нісенітниці від імені Угорщини. Не варто надавати ваги заявам партії, яку громада Закарпаття серйозно не сприймає. І це аж ніяк не може бути позицією наших сусідів", - наголосив Балога.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...