Суд зобов'язав архів дати інформацію щодо членства Фаріон в КПРС

Понеділок, 11 листопада 2013, 18:47

Окружний суд Києва задовольнив позов журналіста Юрія Шеляженка до Держархіву Львівщини про доступ до фондів партійного комітету Компартії та Комсомолу Львівського університету імені Iвана Франка за період з 1980 по 1991 рік.

Про це виданню Zaxid.net повідомив сам позивач.

За словами Шеляженка, відповідне рішення суд прийняв ще 5 листопада, однак не повідомив про це, тож він отримав документи лише в понеділок.

Суд, за словами журналіста, зобов’язав Держархів надати йому доступ до документів, що стосуються членства Ірини Фаріон в КПРС та Комсомолі ЛДУ ім. Івана Франка – в тій частині, в якій вони не належать до державної таємниці або конфіденційної інформації про особу.

Зокрема, йдеться про протоколи партійних та інших зборів, документи про склад органів партійних організацій тощо.

"Суд визнав, що я просив надати доступ лише до тих архівних документів, які стосуються суспільної діяльності Фаріон – зокрема її можливої участі у керівництві парторганізації університету. Суд вирішив, що йдеться про інформацію не про особисте життя людини, а про її суспільну діяльність", – сказав Шеляженко.

У судовому рішенні, за словами журналіста, вказано, що інформація про участь людини в суспільному житті не може вважатися конфіденційною.

Шеляженко висловив переконання, що йдеться про дуже важливий прецедент стосовно офіційного тлумачення судом розмежування інформації про недоторканне особисте життя і інформації про суспільну діяльність, яка має бути відкритою і гласною.

У свою чергу директор Держархіву Львівської області Петро Кравчук запевнив, що не буде подавати апеляцію на це судове рішення. Він додав, що архів надасть Шеляженку доступ до потрібної інформації, якщо він "правильно сформулює" запит.

Як відомо, сама Фаріон раніше відмовилася коментувати судовий процес, що розпочався ще 15 жовтня, зазначивши, що він для неї є смішним і неіснуючим.

30 жовтня львівське Інтернет-видання "Варіанти" з посиланням на документи Державного архіву Львівської області повідомило, що народний депутат від ВО "Свобода" Ірина Фаріон насправді була членом КПРС, вступивши в партію 15 квітня 1988 року.

Згідно з інформацією видання, серед членів парткомітету ЛДУ ім. Івана Франка, які голосували за прийняття Ірини Фаріон у КПРС, був і соратник Віктора Ющенка Іван Васюник.

Як пояснював раніше Юрій Шеляженко у своєму блозі, позов він подав через те, що йому не дали можливості отримати відомості про участь Фаріон у керівних органах комсомольської та партійної організації ЛДУ ім. І. Франка.

Дивіться також: "1984: радянський фільм про батька Тягнибока. ВІДЕО"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування