Інтелектуали закликали українців зробити історичний вчинок

П'ятниця, 15 листопада 2013, 12:38

Група "Першого грудня" закликала українців масштабно підтримати євровибір, а владу - припинити ігри навколо інтеграції.

Відомі інтелектуали країни звернулися напередодні Вільнюського саміту до громадськості, влади та опозиції "зробити вчинок, в якому є вибір історії", повідомляється на офіційному сайті групи.

Зі зверненням виступили В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, Володимир Горбулін, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський та Ігор Юхновський.

Вони відзначили, що останні дні перед Вільнюським самітом українське суспільство перебуває у контрпродуктивній і виснажливій напрузі.

"Європейський вибір України називають заручником обставин. Але ці обставини не є наслідком непереможних причин. Вони — створені людьми і людьми можуть бути вирішені", - зазначається в повідомленні.

"Головною перешкодою для європейської інтеграції є страх найбільших монополістів політичного і економічного життя України втратити гроші, владу і винятковість своїх можливостей. Це — страх перед вільною конкуренцією, справедливим судом і вільним політичним вибором. Цей страх маскують під вдавану турботу про потреби людей, реального сектору економіки чи навіть проблеми геополітики", — підкреслюють вони.

Група "Першого грудня" закликала владу припинити політичну гру навколо європейської інтеграції:

"Перестаньте змагатися за гарантії, бо єдиною гарантією для вас є наш народ. Будь-які тактичні маневри не мають найменшого значення, порівняно з правом і реальною можливістю мільйонів українських громадян жити краще", - зазначають інтелектуали.

Вони радять владі "не вдавати, що вона стала заручником проблеми одного в’язня чи невиправданих європейських претензій".

"Нинішня система є заручником своєї власної глибокої антидемократичності, непрозорості і зверхності. Не вимоги Європейського Союзу мають бути принизливими для вас, а сам факт їхньої необхідності, а найбільше — метушня з пошуком крайнього і перекиданням відповідальності", - йдеться в зверненні.

"Українське суспільство шукає можливість сказати вам: знайдіть силу і мужність зробити вчинок, в якому є вибір історії", - кажуть інтелектуали.

Ініціативна група закликала всіх співгромадян не розчаровуватися, не втрачати здорового ставлення до ситуації, не впадати в емоційну безвихідь і не чекати блискавичного чуда.

"Досить вдавати з себе заручників обставин чи неправильних політиків. Маємо усвідомити, що без нашої чіткої та вголос сказаної позиції змін не буде, — підкреслюють впливові суспільні діячі. — Без нашої власної праці європейська інтеграція не принесе жодного дива".

Учасники групи "Першого грудня" подякували за підтримку партнерам, прихильникам і друзям — представникам урядів і звичайних громадян держав — членів ЄС

"Зусилля багатьох визначних європейських діячів, щоб реалізувати спільний вибір, — неоціненні, і ми просимо наших європейських партнерів не втомлюватися".

Незалежно від результатів Вільнюський саміт уже став історичною подією, вважають інтелектуали.

"Європа стане об’єднаною. Європейське повернення України та сусідніх з нами європейських народів неминуче здійсниться. Для цього усім нам належить зробити вчинок. Зробімо цей вчинок. Зробімо все, щоб утвердити вибір історії і спільний вибір Європи", — йдеться у зверненні.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News