Утікач Корбан: "Я думаю, влада просто шукає цапів-відбувайлів"

П'ятниця, 31 січня 2014, 09:13

Дніпропетровські бізнесмени Геннадій Корбан і Борис Філатов, яким належить ТЦ Пасаж і низка інших бізнесів, покинули Україну через загрозу арешту.

Корбан, який перебуває в Ізраїлі, розповів кореспонденту "ЛІГАБізнесІнформ" подробиці того, що сталося.

"Під час подій на Грушевського ми організували трансляцію "5 каналу" на екранах нашого торгового центру Пасаж у Дніпропетровську. Ми також вивісили прапори України і Євросоюзу на будинках. Після цього в трьох торгових центрах вимкнули енергопостачання, у тому числі й резервні системи", - сказав він. 

"Це сталося у самий розпал роботи торгових центрів, о 17.30, коли в ліфтах, на ескалаторах були люди… Не приїхала жодна служба. Людей діставали з ліфтів власними силами", - зазначив Корбан.

"За якийсь час нас викликали на допит. Поки адвокат з'ясовував причини, з яких правоохоронці збираються нас допитувати, судді виписали санкції на примусовий привід, хоча ми ніде не ховалися від слідства. Звісно, ми вирішили покинути Україну, побоюючись арешту", - заявив він.

За словами Корбана, бізнесмени не знають, що їм інкримінують: "Вочевидь, це і є таємниця слідства".

"Але вчора народний депутат від Партії регіонів Дмитро Шпенов фактично звинуватив нас у фінансуванні й організації дніпропетровського Євромайдану й спробах захоплення місцевої облдержадміністрації. Це неправда. Тим більше, що захоплювати адміністрацію не має жодного сенсу. Я думаю, влада просто шукає цапів-відбувайлів", - сказав Корбан.

Коментуючи заяву Філатова у Facebook про те, що їх політичним переслідуванням займається віце-прем'єр Олександр Вілкул, Корбан сказав:

"У нас із Олександром Юрійовичем склалися неприязні відносини, на жаль. Очевидно, він у такий спосіб вирішив звести рахунки… Після одного інтерв'ю Вілкул звинуватив нас у тому, що ми його оббрехали. У такі непевні часи люди використовують інструменти влади для того, щоб звести особисті рахунки".

Корбан сказав, що їхній бізнес забрати не намагалися, але в офіси приїжджав дніпропетровський "Беркут", який разом зі слідчими управлінням МВС області проводив перевірку в будівлях, хоча "у них не було жодного документа, що дозволяє подібний огляд".

Корбан не пов'язує переслідування з Ігорем Коломойським: "У мене хороші відносини з Ігорем Коломойським і Ринатом Ахметовим. Вони можуть бути конкурентами в бізнесі, проте ми залишаємося друзями. Ці бізнесмени точно не мають стосунку до даної історії".

Корбан сказав, що хотів би повернутися в Україну "за сприятливого розвитку подій", не залежно від того, чи залишиться при владі Віктор Янукович.

"Ми свою долю ніяк не пов'язуємо з долею Януковича. Я бізнесмен, завжди був аполітичний і зараз не планую йти в політику", - сказав він.

Вілкул звинувачення не прокоментував. "Ми не будемо коментувати кожну заяву у Facebook. Віце-прем'єр зараз зайнятий, він проводить наради з питань системи життєзабезпечення країни", - заявив прес-секретар в. о. віце-прем'єра Сергій Мілютін. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування