Яценюк обіцяє Південному Сходу мовну свободу і більше самоврядування

Вівторок, 18 березня 2014, 10:15

Прем'єр-міністр України Арсенія Яценюк обіцяє оберігати мовні права українців і розширювати повноваження регіонів.

Про це йдеться в його зверненні до мешканців південно-східних областей України.

Яценюк нагадав, що мовний закон продовжує діяти, а гарантії для російської мови окремим рядком прописані в статті 10 Конституції.

"Ніхто не зазіхає на ваше право вільно використовувати російську мову. Моя дружина Терезія говорить переважно російською. І вона, як мільйони інших російськомовних, не потребує захисту з боку Кремля", - зазначив він.

"Російська - така ж мова українських патріотів, як і українська", - додав глава уряду.

Він запевнив, що головним завданням віце-прем'єра є децентралізація влади.

"Ця масштабна реформа при збереженні цілісності та унітарності України, яка передає на місця, області, міста та райони найширший обсяг повноважень і грошових ресурсів, необхідних для розвитку регіонів. У першу чергу це торкнеться охорони здоров'я, комунальної сфери. З'явиться муніципальна міліція. Місцева специфіка буде враховуватися в питаннях освіти, культури, історії та її героїв", - йдеться у зверненні.

Більш того, Яценюк пообіцяв, що ці нововведення будуть закріплені в Конституції.

"Всі нововведення, пов'язані з децентралізацією влади, будуть відображені в новій Конституції. Конституцію ми повинні писати разом", - заявив він.

"У наступному році ви будете обирати мерів і місцевих рад вже з розширеними повноваженнями, і ці поради сформують виконкоми, які будуть керувати регіонами замість призначенців з Києва", - обіцяє голова уряду.

Яценюк зазначив, що він виступає проти заборони Партії регіонів.

"До речі, я проти закликів заборонити Партію регіонів. Її політична відповідальність за те, що зробив Янукович з країною, очевидна, але вердикт тільки за вами, виборцями, і ні за ким більше. Народ на виборах може заборонити будь-яку партію", - йдеться в його зверненні.

Прем'єр просить українців південно-сходу зберігати спокій.

"Свою позицію слід висловлювати мирно і виключно в рамках закону. Не допускати насильницьких дій, не піддаватися на провокації, не брати участь у сепаратистських акціях, не вірити чуткам, які є елементами війни проти України, лише інформаційної війни", - відзначає він.

"Погоджуючись або не погоджуючись з тим, що я кажу, ви маєте унікальну можливість висловити свою позицію з усіх спірних питань, в тому числі щодо нової влади на наступних президентських виборах, які відбудуться 25 травня цього року. Впевнений, ви знайдете для себе гідних кандидатів, у програмі яких будуть і ті пункти, які особливо цікавлять вас", - зазначив Яценюк.

Також Яценюк закликав жителів південно-східних областей не піддаватися на провокації.

"(Не вірте чуткам -ред.) Ніби будуть забирати частину зарплат і пенсій нібито на потреби Майдану - це чиста брехня. Ніби вас їдуть перевиховувати так звані бандерівці - це брехня", - підкреслив він.

"З помилок 2005-2014 років ми зробили висновки. Більше ніхто нікому не буде нав'язувати своїх цінностей", - пообіцяв Яценюк.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування