Апеляційний суд став на сторону журналіста у тяжбі за декларацію Єфремова

Вівторок, 13 травня 2014, 18:57

Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу журналістки Української правди Оксани Коваленко до апарату Верховної Ради щодо декларації лідера фракції партії регіонів Олександра Єфремова.

Про це повідомляє Інститут медіа права.

Так суд визнав неправомірною відмову Апарату Верховної Ради в наданні інформації про те, де були оприлюднені відомості з декларації голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова за 2012 рік, а також зобов’язав Апарат ВРУ надати повну, точну і достовірну відповідь на запит.

Апарат ВРУ обґрунтовував свою відмову тим, що така інформація не є публічною, а оприлюднення відомостей з декларації може здійснюватись виключно за згодою народного депутата.

Суд першої інстанції погодився з такими аргументами.

Однак, апеляційний суд спростував таку позицію і вказав, що якщо Апарат не оприлюднив відомості з декларації всупереч вимогам закону – він має прямо зазначити це у відповіді.

Апарат визнав, що відомостей декларації Єфремова за 2012 рік не оприлюднював.

Водночас, суд також наголосив, що жоден законодавчий акт не передбачає необхідності брати згоду у народного депутата для того, щоб оприлюднити відомості з його декларації відповідно до закону "Про засади запобігання та протидії корупції".

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права за сприяння Міжнародного фонду "Відродження".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...