Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк: Газпром не хоче домовлятися, про передплату говорити зарано

Вівторок, 20 травня 2014, 18:34

Росія відмовляється залагоджувати газовий конфлікт з Україною, а без врегулювання питання ціни на газ немає сенсу говорити про передплату.

Про це йдеться у листі голови українського уряду Арсенія Яценюка, адресованому керівництву Єврокомісії та лідерам держав ЄС.

"Незважаючи на докладені Україною та Європейським Союзом зусилля, російська сторона не демонструє готовності до врегулювання питання постачання природного газу з Російської Федерації в Україну та до країн ЄС", - йдеться у зверненні.

Яценюк нагадав, що вже розпочалися переговори з питань безпеки постачань у тристоронньому форматі ЄС – Україна – Російська Федерація, а минулого тижня відбулася двостороння зустріч голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва та голови правління ВАТ "Газпром" Олексія Міллера.

"Отримана від ВАТ "Газпром" відповідь на передарбітражне повідомлення НАК "Нафтогаз України" свідчить про відмову російської сторони від діалогу", - зазначається в документі.

У листі підкреслюється, що позиція Києва щодо збільшення майже вдвічі ціни на російський газ залишається незмінною.

"Українська сторона пропонує ВАТ "Газпром" підписати додаткову угоду з визначенням ціни на природний газ на 2014 рік у розмірі 268,5 долара США за 1 тис. куб. метрів, як було визначено у І кварталі 2014 року. Після підписання угоди Україна пропонує протягом 10 днів погасити наявну заборгованість перед російською стороною", - йдеться у зверненні.

Також в документі зазначається, що українська сторона не відмовлялася від розрахунків за спожитий газ.

"У цьому контексті також зазначаємо, що у зв’язку з відсутністю з боку російської сторони згоди на врегулювання спору про ціну на природний газ питання передоплати не може стояти на порядку денному договірних відносин", - говориться у зверненні.

Також Яценюк закликав залучити для модернізації української газотранспортної системи, включаючи підземні газосховища, інвесторів з Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки.

У листі зазначається, що Росія "не є стороною згаданих міжнародних інструментів, які встановлюють прозорі правила забезпечення енергетичної безпеки європейського континенту".

"У цьому контексті пропонуємо також перенести точку приймання російського природного газу на українсько-російський кордон та підписати нові відповідні договори, що дасть змогу європейським газовим компаніям використовувати вільні потужності українських підземних сховищ газу в спільних інтересах енергетичної безпеки", - йдеться у зверненні.

Також голова українського уряду зазначив, що розпалювання нової "газової кризи" та спроби дискредитації надійності транзиту через Україну націлені "виключно на виправдання будівництва газопроводу "Південний потік", який спрямований не на диверсифікацію та зміцнення енергетичної незалежності ЄС, а виключно на обхід території України як транзитної держави".

У разі відмови РФ український уряд погрожує передати в кінці травня відповідний позов на розгляд до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма.

"Україна готова до вирішення спору в рамках як арбітражного, так і позаарбітражного врегулювання", - зазначається в документі.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування