Кримські татари готуються до розгону акції в День депортації

Понеділок, 5 травня 2014, 11:49

Національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв не виключає силового розгону демонстрацій кримських татар в День депортації 18 травня.

Про це він повідомив під час прес-конференції в Києві, пишуть "Крим.Реалії".

За його словами, кримські татари планують проводити традиційні жалобні заходи 18 травня по нагоди 70-х роковин депортації, однак характер їх проведення може не сподобатися нинішній кримській "владі".

"Є варіант, коли кримські татари вийдуть поряд з національними прапорами також з українськими прапорами, а російська влада, як ви знаєте, кидаються на цей прапор, як бики на червону ганчірку", - сказав Джемілєв.

"У цьому випадку не виключається силовий варіант. За будь-якого розвитку подій не виключаються ексцеси", - додав він.

Він зазначив, що ситуація також ускладнюється і тим, що цього року представників кримськотатарської діаспори з Румунії, Туреччини, США і низки країн Європи не приїдуть, бо авіасполучення Криму з іншими країнами не існує.

"Значна кількість російських дисидентів буде, але вже є сигнал про те, що їм буде заборонений в'їзд до Криму", - сказав Джемілєв.

Коментуючи заяву 'прокурора" АР Крим Поклонської про те, що в Криму може бути заборонена діяльність Меджлісу, Джемілєв зазначив: йдеться про 230 відділення Меджлісу по всьому Криму, що теж може викликати масові акції кримських татар і зіткнення, пише ЛІГАБізнесІнформ.

"Хоча ми будемо робити все можливе, щоб акції протесту кримських татар носили ненасильницький суто демократичний характер. Але якщо буде застосовуватися груба сила з боку окупаційної влади, то відповідна реакція може бути різною. І тут утримати своїх співвітчизників Меджліс навряд чи зможе", - підкреслив він.

Також Джемілєв зазначив, що до кримських татар, які брали участь в акціях 3 травня, коли Джемілєва не пускали до Криму, почалися масові візити прокурорів і силових структур.

''До всіх кримських татар, а їх було на акції більше двох тисяч. Йдуть перевірки документів, повістки і звинувачення в тому, що вони незаконно переходили кордон. Всього прибуло тоді  близько 800 автомобілів на кордон. Всі вони записані в силових структурах. Починають робити все, щоб повністю перекрити у них бізнес або ж намагаються схилити їх до співпраці з російською владою",  - повідомив Джемілєв.

Раніше Поклонська заявила, що за фактами "незаконних публічних акцій" в Армянську під час зустрічі кримськими татарами Мустафи Джемілєва прокуратура Криму направила 2 постанови до Слідчого комітету і ФСБ "для організації кримінального переслідування стосовно винних осіб".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News