Клімкін: Росія шантажує ЄС через євроінтеграцію України

Субота, 13 вересня 2014, 22:07

Фактично Росія шантажувала ЄС через  підписання та ратифікацію угоди про асоціацію з Україною.

Про це в ефірі НайємTime на Першому Національному заявив глава МЗС України Павло Клімкін. 

"Після того, як ратифікують угоду, планується тимчасове її застосування. Це дозволяє розпочати поступовий процес лібералізації тарифів - з нашого боку і з боку ЄС. Ми маємо унікальний режим з ЄС - можемо експортувати туди під 0% тарифів. Це так звані "односторонні преференції. Ми поки що захищаємось мінімальними тарифами, які погодили по СОТ", - пояснив Клімкін. 

Він додав, що "ЗВТ буде працювати, але тільки в один бік, а ми в цей час продовжимо захищати наш ринок і отримувати  митні платежі".

При цьому, за словами Клімкіна, Росія насправді отримує надзвичайні переваги від угоди про асоціацію, при цьому заявляє, що ця угода становить небезпеку для її економіки". 

"В цьому немає жодної економіки, це суто політика. ... Фактично, з боку РФ це - реально шантаж, і навіть не України, а Євросоюзу", - додав Клімкін. 

Разом з тим у вимогах РФ, за його словами, "є червона лінія": "Текст угоди ми не змінюємо".

"Текст угоди - принципове питання. Якщо Росія змусить нас змінити текст, це означає нашу політичну ... не те, що поразку. Залежність від Росії. Цього ми ніколи не зробимо. . Якщо ми потім гнучко працюємо з додатками до угоди, тарифами - це інше питання, але текст угоди - абсолютно недоторканий", - зазначив глава МЗС.

Також Клімкін зазначив, що "Європа готова платити певну "ціну" за ратифікацію угоди з Україною" через те, що "Європі не потрібен на території Донецька та Луганська ще один заморожений конфлікт" на кшталт Придністров'я.

"Замороженого конфлікту на нашому сході не буде. Таку катастрофу не допустимо ні ми, ні Європа", - додав Клімкін.

Як відомо, 12 вересня у спільній заяві комісара ЄС з питань торгівлі Карела де Гухта, міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва та міністра закордонних справ України Павла Клімкіна повідомили, що застосування угоди про асоціацію між Україною та ЄС буде відкладено на рік - до 31 грудня 2015 року.

Росія і Україна підтвердили, що продовжать застосування преференційного режиму вільної торгівлі в рамках СНД.

В МЗС України заявили, що як і планувалося, Україна та ЄС синхронно ратифікують Угоду про асоціацію 16 вересня, а текст Угоди про асоціацію не зазнає жодних змін.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування