Україна більше не пріоритет для Обами - президент "Дому Свободи"

П'ятниця, 10 жовтня 2014, 12:27

Допомога Сполучених штатів Америки Україні може бути більшою, якщо Київ сміливіше проводитиме реформи.

Про це заявив президент "Дому свободи" (Freedom House) Девід Креймер "Голосу Америки".

"Уряд Сполучених штатів приділяє дуже багато уваги боротьбі з корупцією… Заснування антикорупційного бюро – позитивний крок, але ми повинні побачити, що справи порушуються, розслідуються і люди притягаються до відповідальності. Поки цього не станеться, буде залишатися стурбованість, що, можливо, нова влада не так сильно відрізняється від попередніх", - сказав він.

"Але насильство не допомагає українській справі. Не можна боротися з політиками, кидаючи їх у смітники, бити їх на вулиці, як ми бачили в Одесі", - наголосив Креймер.

"Люди повинні мати політичний спосіб висловити своє розчарування – наприклад, взяти участь у виборах чи заохотити та вимагати антикорупційні розслідування", - переконаний президент організації, яка займається розвитком демократії у світі.

Водночас, США не квапляться запроваджувати жорсткіші санкції для Росії та надавати Україні зброю через незалежні від Києва причини.

Одна з них – увага Білого дому зосереджена на боротьбі з ісламістами в Сирії та Іраку, а також на загрозі епідемії Ебола.

"Якщо подивитися на найвпливовіші американські видання, то Україна зійшла з радару. Сьогодні взагалі не було статті про Україну в Washington Post, статті про Україну – якщо вони і є – не виносяться на перші шпальти. Україна вже не є провідною темою", - сказав Креймер.

"На жаль, Україна випала зі списку пріоритетів і для президента Обами", - заявив він.

За словами Креймера, політикам простіше думати, що перемир’я на Донбасі більш-менш працює, а Барак Обама остерігається, що надання Україні зброї може спровокувати Росію до загострення конфлікту.

"Президент думає, що надання військової допомоги Москва розглядатиме як провокацію. Я думаю, що він не правий. Росія вже вторглася, вона вже в стані війни з Україною", - сказав він.

"Також є певне відчуття, яке базується на певних коментарях, сказаних президентом в особистих розмовах, що для нього Україна не так вже й важлива, і те, що відбувається там, не становить загрози Сполученим штатам. Це, звичайно, помилка", - додав президент "Дому свободи".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування