Власники CNN пояснили, чому канал пішов з ефіру у Росії

Середа, 12 листопада 2014, 11:06

Американський телеканал "CNN International" відмовився від мовлення в Росії у зв'язку із забороною РФ реклами на платних каналах.

Як пише російське видання РБК, так прокоментували ситуацію в російському офісі американської Turner Broadcasting Systems (TBS), яка володіє каналом.

На запит РБК там пояснили, що йдеться про ухвалені у липні поправки до закону "Про рекламу", які забороняють із січня 2015 року рекламу на каналах, "доступ до яких здійснюється винятково на платній основі й (або) з використанням технічних декодувальних пристроїв".

У відповіді TBS зазначено, що рішення "зачіпає винятково мовлення телеканалу CNN International і жодним чином не впливає на інші присутні на ринку канали компанії".

У Росії TBS поширює через кабельні й супутникові мережі також дитячі канали Cartoon Network і Boomerang. Мовлення російськомовних версій цих каналів із січня 2015 року буде здійснюватися без реклами, зазначено в коментарі російського офісу TBS.

На відміну від Cartoon Network і Boomerang, які адаптовані під запити місцевої аудиторії, канал CNN International транслюється в Росії у своєму оригінальному вигляді, англійською мовою.

Немає в російському ефірі CNN International і локальних рекламних блоків, глядач бачить рекламу, яка транслюється одразу в усіх країнах мовлення каналу. В ефірі ж дитячих каналів TBS рекламу в Росії розміщує місцевий офіс.

Якщо російськомовні версії Cartoon Network і Boomerang із 2015 року просто відмовляться від реклами і зароблятимуть лише на зборах із кабельних і супутникових операторів, то CNN International, щоб відповідати російському законодавству, довелося б вирізати з ефіру рекламні ролики й замінювати їх, приміром, анонсами своїх програм.

TBS же вирішила відмовитися від поширення CNN у Росії. При цьому ТАСС повідомляє, що CNN розглядає варіанти альтернативного мовлення на території Росії: "Ми припиняємо дистрибуцію телеканалу. Сподіваємося, що згодом нам вдасться повернутися на ринок", - зазначили в компанії.

Між тим, Мінкомзв’язку РФ заявило: "Чинне російське законодавство не перешкоджає телеканалу [CNN International] поширювати свою інформацію в кабельних і супутникових мережах РФ".

А голова Роскомнагляду Олександр Жаров у ефірі радіостанції "Коммерсантъ FM" заявив, що американський CNN і британська BBC були присутні на російських кабельних телеканалах "умовно легітимно" через особливості законодавств своїх країн у частині передачі прав на мовлення третім особам.

Після ухвалення закону, який обмежує наявність іноземного капіталу в російських ЗМІ 20%, CNN повідомив операторам зв'язку, що він змушений припинити мовлення.

"Якщо вони до цього вважали, що вони питання вирішать протягом тижня або місяця, зараз вони дійшли висновку, що їм потрібно більш детально вивчити питання", - сказав Жаров.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...