Влада гальмує створення Національного антикорупційного бюро - експерти

Середа, 17 грудня 2014, 12:15

У комітеті ВР з протидії корупції наголошують, що влада гальмує створення Національного антикорупційного бюро.

Про це експерти розповіли на брифінгу в Києві в середу.

За словами виконавчого директора "Центр протидії корупції"Дарини Каленюк, в першу чергу завдяки тому, що не було почато процес створення конкурсної комісії, яка має відбирати за відкритим конкурсом директора антикорупційного бюро.

"Парламент, президент і уряд повинні призначити по три кандидати, які складуть цю конкурсну комісію", - наголосила Каленюк.

Голова комітету з протидії корупції Єгор Соболєв зазначив:

"Керівники української держави схожі на дезертирів, яким суспільство дає одну зброю в руки, дає іншу зброю в руки, а вони ці руки підіймають і кажуть: "ми не хочемо воювати". Був ухвалений прекрасний набір законів, який дозволяє почати реальну боротьбу з корупцією. Уряд, президент поплескали, сказали: "дивіться які ми молодці", і забули. Ми цього забути не дозволимо"

За дорученням комітету Соболєв звернувся до всіх фракцій і груп парламенту делегувати трійку ВР до комісії, яка має обрати голову антикорупційного бюро.

"Ми направили такого листа і до вівторка чекаємо від всіх фракцій і груп пропозиції, хто має допомагати вибрати нового голову першого в історії України Національного антикорупційного бюро", - сказав Соболєв.

Також голова профільного комітету каже, що попросив депутатів звернути увагу на кандидатів, яких уже вибрала громадськість, "які мають довіру, кваліфікацію і незалежність".

"Необов'язково делегувати представників політичних груп. Дуже бажано, щоб туди увійшли незалежні від усіх політичних сил експерти", - зазначив Соболєв.

За його словами, якщо до наступного вівторка комітет отримає всі кандидатури, у середу комітет готовий зібратися, щоб уже в четвер запропонувати парламенту проголосувати це рішення.

У свою чергу народний депутат і член комітету Сергій Лещенко нагадав, що антикорупційне бюро має бути створене і запрацювати в січні, тому у влади дуже мало часу.

"Так само треба схвалити видатки на це бюро в бюджеті України. На сьогоднішній день в проекті бюджету, який надано урядом депутатам, немає жодної копійки на антикорупційне бюро і на національне агентство з питань запобігання корупції. Це виглядає як саботаж", - наголосив Лещенко.

За словами депутат, це підриває довіру міжнародних інституцій до України

"Західні держави більше не збираються толерантно ставитися до відсутності прогресу в питанні боротьби з корупції", наголосив Лещенко, зазначивши, що нестворення антикорупційного бюро негативно позначиться на наданні фінансової допомоги Україні.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News