Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Савченко заявила, що бойовики віддали її Росії в обмін на зброю

Вівторок, 23 грудня 2014, 14:18

Бойовики луганського батальйону "Зоря" продали українську льотчицю Надію Савченко росіянам або обміняли на зброю.

Про це сама Савченко заявила в письмовому інтерв'ю російській "Новій газеті".

"Мене продали або обміняли на зброю і підтримку від Росії "ополченці" батальйону "Зоря". Перевозили мене в наручниках з мішком на голові протягом восьми годин, шістьма машинами під збройним конвоєм", – заявила вона.

Савченко розповіла, що потрапила в полон під час зустрічного бою, натрапивши на засідку. Під час затримання, за її словами, її били, але потім вели себе з нею нормально.

"Звірами вони не були", – запевнила вона.

Після цього, додала Савченко, її протягом тижня допитували у Воронежі в готелі "Євро", де слідчий Слідчого комітету Д. Маньшин пригрозив їй в'язницею за відмову співпрацювати.

У свою чергу адвокат Савченко Ілля Новиков розповів газеті про подробиці взяття його підзахисної в полон на полі бою.

За його словами, 17 червня батальйон "Айдар", членом якого була Савченко, і 79-я бригада були обстріляні і потрапили в засідку на дорозі біля селища Стукалова Балка під Луганськом.

Сама Савченко при цьому йшла полем і була поранена в руку. Після цього вона побачила поруч з узбіччям чотирьох поранених бійців з груми, яка потрапила в засідку, яким вдалося відійти назад. Савченко перев'язала їх і стала викликати допомогу телефоном, проте машина з бійцями, які виїхали на допомогу, проїхала повз місце, де сиділа Савченко з пораненими бійцями, після чого самі потрапили в полон.

"Бачачи, що допомога не прийшла, Савченко запропонувала пораненим вибиратися назад своїми силами, а сама вирішила пройти трохи вперед і розвідати засідку. Там її і взяли в полон. Її кілька разів вдарили, зв'язали, і незабаром відвезли на базу батальйону ЛНР "Зоря", де вона і залишалася до 23 червня, коли її вивезли в Росію", – розповів адвокат.

"Розповідь Савченко підтверджується показаннями айдарівців і військових, а також даними її телефону, який о 10:44 вже перебував у центрі Луганська. Загиблі журналісти приїхали на блокпост біля селища Металіст вже після 11. Савченко ніколи їх не бачила і почула про них вперше вже в полоні", – додав він.

Як відомо, Савченко звинувачується в тому, що навела мінометний вогонь на російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які загинули. Проте пізніше було доведено, що в цей час льотчиця вже була в полоні.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування