Слідство вважає, що в убивць Нємцова був подвійний мотив - ЗМІ

Четвер, 19 березня 2015, 14:29

Із матеріалів розслідування про вбивство Бориса Нємцова слідує, що з опозиційним російським політиком розправилися "у зв'язку з активною підтримкою публікацій карикатур" на пророка Мухаммеда, але на замовлення.

Про це пише "Росбалт", кореспондент якого ознайомився з матеріалами справи.

У СК РФ вважають, що імовірний виконавець убивства Заур Дадаєв діяв за "замовленням" невстановлених осіб, які поділяли його релігійні погляди й виділили на операцію 5 млн рублів.

На роль "невстановленої особи" активно приміряють бійця батальйону "Північ" Руслана Геремеєва, пише видання.

Як з'ясували слідчі, у середині січня 2015 року в Москві Заур Дадаєв, Анзор Губашев, Беслан Шаванов і невстановлені особи прийняли пропозицію від невстановлених слідством осіб підготувати й вчинити за винагороду вбивство Нємцова у зв'язку з його активною підтримкою публікацій карикатур французьким журналом "Шарлі Ебдо".

Як вважають у СК РФ, виконуючи замовлення організаторів убивства, на початку лютого Дадаєв, Губашев і Шаванов, "здійснювали негласне спостереження" за Нємцовим. Шадід Губашев, Темирлан Ескераханов і Хамзат Бахаєв нібито допомагали виконавцям "збирати інформацію", необхідну для вбивства.     

Події 27 лютого, що відбувся за кілька годин до розстрілу політика, установлено майже з точністю до хвилини.

Близько 22:00 біля ГУМу, куди прибув Нємцов для зустрічі з Ганною Дурицькою, зібралися Губашев, Шаванов і Дадаєв. В останнього був пістолет. Шаванов спостерігав за тим, як політик і дівчина вечеряють, його подільники чекали на вулиці неподалік.

Коли Нємцов і Дурицька вийшли з будівлі й попрямували вбік Великого Москворецького мосту, Шаванов зрозумів, що політик пішки йде додому. Біслан "подав Дадаєву заздалегідь установлений сигнал".

У районі Червоної площі Дадаєв прийняв "об'єкт" від Шаванова й попрямував слідом за Нємцовим і його супутницею. У цей час Губашев, Шаванов і невстановлені зловмисники "контролювали прилеглу територію".

Коли Нємцов і Дурицька пройшли мостом приблизно 100 метрів, Дадаєв вихопив пістолет і не менше шести разів вистрелив у спину політика, завдавши йому смертельні поранення. Він підійшов до проїзної частини – туди майже одразу під'їхав на машині "ЗАЗ Сенс" Губашев і забрав кілера.  

Сховалися імовірні злочинці у двох квартирах на Веєрній вулиці, а потім покинули Москву.

Під час першого допиту Дадаєв зізнався в убивстві Нємцова. За його словами, Заур прочитав вислови Нємцова про карикатури на пророка Мухаммеда, які його вкрай обурили. Одночасно хтось на ім’я Руслик запропонував йому вбити Нємцова за його вислови, пообіцявши заплатити за "операцію" 5 млн рублів.

Дадаєв пояснив, що вбивав Нємцова не за гроші, а через свої релігійні погляди, які повністю збігалися з поглядами "замовника". Однак не всі учасники нападу були готові "працювати" безкоштовно. Таким чином, у матеріалах слідства фігурує подвійний мотив.

У початкових свідченнях Дадаєва й інших нині арештованих постійно "сплив" Руслан Геремеєв, родич начальника РОВД Шелковського району Чечні Вахи Геремеєва й сенатора Сулеймана Геремеєва.

Згідно з цими свідченнями, від яких підозрювані пізніше відмовилися, у Москву Дадаєв прибув разом із Геремеєвим, із ним і проживав в одній квартирі на Веєрній вулиці (там підозрювані ховалися після нападу). Разом із Геремеєвим їх бачили в барі "Цинк", в одному з готелів і т.д.

Більшу частину часу перед убивством Дадаєв проводив із Геремеєвим. Саме останній познайомив його з колишнім співробітником Шелковського РВВС Ескерхановим.

Згідно з початковими свідченнями, Руслік, який і запропонував убити Нємцова за 5 млн рублів, виконував функції водія Геремеєва. З матеріалів справи можна зрозуміти, що слідство "приміряє" Русліка й Геремеєва на роль замовників убивства, пише газета. 

В історію з убивством Нємцова важко "вписується" Ескерханов, у якого є алібі.

Раніше джерела "Інтерфаксу" повідомляли, що у справі Нємцова замість злочину з корисливих міркувань або за наймом з'явився мотив політичної чи релігійної ненависті.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News