Україна протестує через висунення обвинувачень Савченко

П'ятниця, 24 квітня 2015, 21:57

Міністерство закордонних справ України рішуче протестує у зв’язку з обвинуваченням, пред’явленим Слідчим комітетом Росії українській льотчиці Надії Савченко.

Про це йдеться у заяві МЗС, оприлюдненому в п'ятницю.

"Незважаючи на неодноразові звернення української сторони щодо насильного вивезення Надії Савченко на територію РФ, сьогодні СК Росії висунув їй додаткове обвинувачення у незаконному перетині кордону Росії", - нагадали у відомстві.

"Такі дії свідчать про намагання російської сторони за будь-яку ціну обґрунтувати утримання громадянки України під вартою та її кримінальне переслідування на території РФ. При цьому ігноруються всі надані захистом Надії Савченко докази про її непричетність до інкримінованих дій", - заявили в МЗС.

"Російська Федерація продовжує нехтувати універсальними нормами міжнародного гуманітарного права та не бере до уваги численні звернення світової спільноти з вимогою звільнити Надію Савченко", - підкреслили у відомстві.

"Зухвало ігнорується статус Надії Савченко як народного депутата України та члена Парламентської Асамблеї Ради Європи, що користується європейським парламентським імунітетом", - додали в МЗС.

"Міністерство закордонних справ України вчергове закликає російську сторону врахувати гуманітарний аспект подальшого перебування Надії Савченко під вартою і вимагає безумовного виконання взятих на себе РФ міжнародних зобов’язань, в тому числі Мінських домовленостей, негайного звільнення утримуваної громадянки України та її повернення на Батьківщину", - закликали у відомстві.

Як відомо, бойовики взяли Савченко в полон в Луганській області, а потім звідти перевезли на територію Росії, де вона була арештована.

Захист категорично заперечує причетність Савченко до загибелі російських журналістів, у чому її звинувачує російська сторона.

13 грудня 2014 року Савченко оголосила голодування, вимагаючи свого звільнення.

19 лютого стало відомо, що вона відмовилася від ін'єкцій глюкози, які підтримують її здоров'я, бо через катетери у неї запалилися вени.

5 березня Савченко погодилася вживати бульйон, однак 16 березняпоновила голодування.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News