У Меджлісі розповіли, про що окупанти допитують кримчан у справі "26 лютого"

Четвер, 30 квітня 2015, 18:56

У Криму тривають допити членів Меджлісу, "слідчих" цікавлять жести, зроблені заступником голови Меджлісу Ахтемом Чийгозом у ході мітингу 26 лютого 2014 року біля будівлі ВР АРК.

Про це повідомили у Меджлісі кримськотатарського народу.

За словами першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла, 30 квітня у Слідчому комітеті РФ по Республіці Крим у кримінальній справі "26 лютого" були допитані він, керівник Секретаріату Меджлісу Дилявер Акієв, члени Меджлісу - Алі Хамзін і Енвер Куртієв, голова ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв, а також голова Ревізійної комісії Курултаю Алі Озенбаш.

"Членам Меджлісу були продемонстровані відео виступу глави Меджлісу Рефата Чубарова 26 лютого 2014 року перед мирним мітингом на підтримку територіальної цілісності України біля будівлі ВР АРК", - повідомив Джелял.

За його словами, слідчого цікавили жести зображених на відео людей, зокрема Ахтема Чийгоза, що перебуває під вартою за звинуваченням в організації масових заворушень 26 лютого.

"Вони (учасники мітингу) просять присутніх заспокоїтися і послухати Чубарова, так як він виступав без звукопідсилюючої апаратури, і що дані жести не можна розцінювати як заклик до протиправних дій. Особливо збочені індивідууми можуть розцінити ці жести як дуже популярний жест привітання у однієї людиноненависницької європейської партії 30-40-х рр. ХХ ст., що і робилося низкою ЗМІ з фотографій з мітингу. Я зазначив слідчому, що подібна оцінка абсолютно невірна", - заявив Джелял.

Як повідомив глава ЦВК Курултаю Заїр Смедляєв, на іншому допиті - 28 квітня - слідчі знову намагалися уточнити роль Ахтема Чийгоза в організації минулорічних заходів 26 лютого.

"Одне з питань я задав слідчому - яке відношення до подій в Україні має слідком РФ? Відповіді не було. Говорили про те, що були загиблі, тоді, знову ж виникло питання - а чи були загиблі громадянами Російської Федерації? І знову тиша", - зазначив Смедляєв.

Разом з тим заступник глави Меджлісу Ільмі Умеров повідомив, що його також викликали на допит у місцеве управління Слідчого комітету РФ 30 квітня.

"Я теж був на сьогодні запрошений повісткою, але на моє прохання візит перенесено на 5 травня (прихворів...)", - зазначив він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування