Поранені на Донбасі бойовики лікуються у підпільному реабілітаційному центрі в Ростові

Субота, 30 травня 2015, 22:49

У Ростові в "приватному реабілітаційному центрі" живуть і лікуються десятки бойовиків "ДНР" та "ЛНР", які стали інвалідами через поранення, отримані у боях на Донбасі.

Як пише "Новое время", зараз у підпільному реабілітаційному центрі для бойовиків - 34 людини.

"В основному сюди доставляють тих, хто лишився без кінцівок. І в основному - українців", - зазначає видання.

Один з пацієнтів центру - виходець з Донецька з позивним "Шпиль" - потрапив до бойовиків у  травні 2014-го, "до казаків" - донецького відділення Всевеликого війська Донського.

"Ми спочатку на блок-постах стояли з палицями. Якщо у когось була мисливська рушниця - то одна на 5-10 чоловік. А потім зброю дали", - розповів "Шпиль". Хто навчав військової спеціальності, видавав зброю, не говорить.

Фото з сайту novayagazeta.ru
 

Як пише "Новая газета", у Ростові бойовики чекають протези і проходять курс відновлювальної терапії. При цьому, за даними видання, в центрі зараз - близько 20 осіб, деякі іменують себе "громадянами Новоросії".

За словами пацієнта "центру" Максима, в боях на боці бойовиків він не брав участі, а був поранений в Єнакієвому 2 вересня у дворі будинку: "з території, яку контролювали ЗСУ, прилетів снаряд, відірвало праву ногу". Після операції "запросили сюди, щоб зробити протез, чекаю".

Є в "центрі" і росіяни, які воювали на Донбасі: один з них - Василь, родом з-під Єкатеринбурга.

"12 березня 2015 року відправився воювати на Донбас. Відслужив п'ять років за контрактом у ВДВ. На Уралі - мама, дружина і троє дітей. До вербувальникам не звертався. До Ростова добирався на поїзді, кордон перетинав на автобусі Ростов -Донецьк. У Донецьку звернувся до озброєних людей, сказав, що приїхав воювати. Відправили у колишню будівлю СБУ, де переночував, наступного дня отримав обмундирування і зброю ("калашніков"). Потрапив до загону "Сомалі", до "Гіві" , - пише газета.

Ногу йому ампутували після бою під Донецьким аеропором в лікарні Донецька. У Ростов привезли близько місяця тому на реанімобілі - "з Донбасу тоді прийшли 6 реанімобілів та автобус з пораненими".

Також наголошується, що у лікарів Донбасу "немає такого досвіду лікування бойових поранень, як у російських колег, тому ополченці намагаються потрапити в Ростов, Пітер, П'ятигорськ".

"У багатьох на Донбасі чи в Криму залишилися сім'ї, після лікування хочуть повернутися на батьківщину. Але про те, що будуть робити, чим займатися, не говорять", - пише видання.

Інформацію про те, що проект "Новоросія" закритий, поранені називають неправдою і зазначають, що "заберуть Луганську і Донецьку області, а інші регіони - Харків, Одеса - якщо люди захочуть, ми прийдемо на допомогу в будь-який час".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...