Російське слідство вимагає продовжити арешт Савченко до вересня

Середа, 10 червня 2015, 12:05

Російське слідство попросило суд продовжити утримання під вартою до 10 вересня української льотчиці і депутата Надії Савченко.

Відповідне клопотання в середу оголосив слідчий Тимофій Грачов, а прокурор підтримав, повідомляє "Інтерфакс".

На думку слідства, продовження арешту Савченко необхідно для завершення нею та її захистом ознайомлення з матеріалами справи, направлення до Генпрокуратури, а потім, у разі складання обвинувального висновку, – для передачі в суд.

"Адвокати до ознайомлення зі справою не приступали... Савченко прочитала кримінальну справу в обсязі 28 томів", – заявив слідчий.

Він додав, що розслідування справи представляло особливу складність у зв'язку з тим, що свідки перебували в різних регіонах, і було призначено багато експертиз.

Всього справа складається з 35 томів.

Також тюремні медики видали довідку, згідно з якою Савченко почуває себе задовільно і не страждає захворюваннями, які б перешкоджали її перебування у СІЗО.

У свою чергу, адвокат Ілля Новіков заявив, що його підзахисна користується міжнародним імунітетом як делегат ПАРЄ, а значить, її кримінальне переслідування в Росії неможливе згідно з міжнародним законодавством, яке було ратифіковане Росією при вступі до Ради Європи.

Крім того, за словами адвоката, клопотання про продовження арешту підписане не уповноваженою посадовою особою, що є порушенням Кримінально-процесуального кодексу.

Савченко заявила, що невинувата, і обурилася своїм ув'язненням.

"Я не розумію, на яких підставах ви мене тримаєте в клітці. Адвокат Новіков оголосив норми міжнародного права, згідно з яким ви повинні відпустити мене додому", – заявила вона в суді.

Савченко була викрадена луганськими бойовиками майже рік тому і насильно вивезена в Росію, де з того часу утримується у в'язницях. Її звинувачують у причетності до вбивства двох російських журналістів та незаконному перетині кордону з Росією.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування